Volledig scherm
PREMIUM
Paul Manafort. © REUTERS

Proces tegen campagnemanager Donald Trump schetst ontluisterend beeld

Bedrog, leugens, diefstal, overspel en grootschalige belastingontduiking - een rechtszaak tegen de voormalig campagnemanager van Donald Trump schetst een ontluisterend beeld van de gewoontes van ex-adviseurs van de Amerikaanse president.

Volledig scherm
President Donald Trump. © AP

Wat te doen met miljoenen dollars aan zwart geld dat je hebt verdiend in Oekraïne? Paul Manafort kocht voor 15.000 dollar een jas gemaakt van struisvogel, en besteedde aan een jack van pythonhuid nog eens 18.500 dollar. In de jaren voordat hij aan de slag ging als manager van de verkiezingscampagne van Donald Trump, spendeerde hij bijna een miljoen dollar aan peperdure kleding, betaalde hij huizen in cash en schafte hij Perzische tapijten ter waarde van een miljoen dollar aan. Bij zijn vakantiehuis in de Hamptons, de deftige badplaats bij New York, liet Manafort een gigantisch bloembed in de vorm van een M aanleggen. De hovenier kreeg zijn gage via een mysterieuze overboeking van een buitenlandse rekening.

Aanklagers presenteerden de afgelopen dagen in de rechtszaal de absurde garderobe en overdadige levensstijl van Manafort als bewijs van witteboordencriminaliteit. Hij wordt ervan verdacht 30 miljoen dollar, tussen 2008 en 2014 verdiend met politiek advieswerk voor de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, te hebben verborgen voor de Amerikaanse belastingdienst. Door middel van grote aankopen waste hij zijn weelde wit. Toen zijn inkomstenbron opdroogde nadat Janoekovitsj was afgezet, zou Manafort zich een ongeluk hebben gefraudeerd om geld los te krijgen bij Amerikaanse banken, zodat hij zijn extravagante bestaan kon voortzetten.