Proces tegen generaals mislukte coup Turkije van start

videoVanochtend is in de Turkse hoofdstad Ankara het langverwachte proces tegen de hoofdverdachten van de verijdelde militaire staatsgreep begonnen.

Ruim tien maanden na de mislukte coup om president Erdogan af te zetten, werden 221 verdachten, onder wie 24 generaals, naar de zwaarbewaakte rechtbank gebracht. Zij moeten zich verantwoorden voor hun acties in de nacht van 15 juli vorig jaar. De verdachten zitten al bijna een jaar in overvolle gevangenissen en krijgen nu pas te horen waarvan ze worden beschuldigd.

Iedere verdachte werd geboeid en begeleid door twee leden van de militaire politie plus een zwaarbewapende commando naar de rechtbank gebracht. Ze werden bekogeld met oorverdovend lawaai en boegeroep. Honderden Turken zwaaiden met bloedrode vlaggen en borden met verwensingen en riepen ‘moordenaars’ en ‘landverraders’ naar de verdachten. Ook werd een strop naar hun hoofd gegooid, vergezeld van de leus ‘hang ze op!’

Volledig scherm
© AFP

Gülen

De verdachten zouden allen banden hebben met Fethullah Gülen, de Turkse moslimprediker die volgens de autoriteiten het meesterbrein is achter de staatsgreep. 

Verder worden ze beschuldigd van een ‘poging om het Turkse parlement en de regering met geweld omver te werpen, het besturen van een illegale gewapende organisatie, een poging om de president te vermoorden, het doden van 250 burgers en het verwonden van 2.735 burgers’. Daarvoor kunnen ze levenslange gevangenisstraffen krijgen.

In het begin van dit massaproces gaat het alleen om de voorgeleiding van de 221 verdachten en het voorlezen van de aanklachten tegen ieder van hen. Dat duurt naar verwachting zeker een groot deel van de week.