Volledig scherm
© AD

Protest tegen azc eindigt met ingreep door politie en ME

Een demonstratie tegen een asielzoekerscentrum in het Noord-Brabantse Heesch (gemeente Bernheze) is maandagavond uit de hand gelopen. Honderden demonstranten gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie, die daarop in samenwerking met de Mobiele Eenheid het plein voor het gemeentehuis ontruimde. Burgemeester Moorman gaf een noodbevel af. De politie arresteerde drie mensen. Niemand raakte gewond.

Volledig scherm
De leiders van de demonstratie © AD

Honderden demonstranten gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie, die daarop in samenwerking met de Mobiele Eenheid het plein voor het gemeentehuis ontruimde. Ook werd de raadszaal korte tijd ontruimd. Agenten verzochten de politici om de zaal te verlaten. Ook de aanwezige demonstranten werd verzocht naar huis te gaan: ,,Jullie hebben je punt gemaakt'', aldus de politie.

Busjes
Tegen negen uur 's avonds bleven ongeveer honderd demonstranten staan, die nog wat bierflesjes en borden naar de politie gooiden. Om half tien omsingelde de ME een groep demonstranten van ongeveer twintig personen. Ze werden ingesloten met ME-busjes.

De actievoerders probeerden het gemeentehuis binnen te dringen, maar dat lukte niet. Na verloop van tijd werd de commissievergadering weer hervat in een andere zaal.

Treurig
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het ,,treurig" dat opnieuw een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand is gelopen. ,,Treurig dat in Bernheze opnieuw een raadsvergadering is verstoord. Ik heb de burgemeester zojuist gesproken, en haar en het gemeentebestuur alle steun toegezegd. Bezwaar maken en demonstreren kan in een democratie, maar geweld tast de essentie van ons democratische land aan", reageerde de bewindsman.

Met fakkels, lichtwagens en fluitjes probeerden de demonstranten hun standpunt duidelijk te maken. Op spandoeken staan leuzen als 'Geen azc, stop de asielwaanzin' en '500 is teveel, 10 jaar is te lang' en 'Heesch zegt nee tegen AZC'. De demonstranten hebben ook megafoons meegenomen.

De groep riep op tot een vreedzaam protest. Eerder werd tegenover de beoogde locatie van het azc een dood varken opgehangen. Op de oprit van de burgemeesterswoning werd zand gestort.

In de gemeente Bernheze komt een azc voor maximaal 500 asielzoekers, voor de duur van maximaal tien jaar. Burgemeester en wethouders maakten vorige week bekend dat in hun ogen het pand in Heesch de enige geschikte locatie is.

Volledig scherm
Eieren op het gemeentehuis © AD
Volledig scherm
De demonstranten bij het gemeentehuis © AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Het varken dat werd opgehangen © Peter van Erp