Het drama vond plaats in de psychiatrische instelling in Săpoca, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Boekarest.
Volledig scherm
Het drama vond plaats in de psychiatrische instelling in Săpoca, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Boekarest. © Screenshot Antena3

Psychiatrische patiënt zaait dood en verderf in Roemenië

Een 38-jarige man heeft gisteravond in de Roemeense gemeente Săpoca vier mensen gedood in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed hij met een infuusstandaard. Ook verwondde hij negen patiënten van wie er twee in coma liggen.

Het is nog onduidelijk waarom de man, die zelf was opgenomen in het ziekenhuis, het had gemunt op zijn medepatiënten. ,,Alles gebeurde in minder dan een minuut tijd", verklaarde ziekenhuisdirectrice Viorica Mihalascu tegenover een Roemeense tv-zender. De man was volgens haar opgenomen op een normaal surveillanceniveau en er zou geen reden zijn geweest om te denken dat hij zo'n misdrijf zou plegen. 

Poppen

De dader is volgens Roemeense media Nicolae Lungu. Hij verklaarde volgens hen tegenover de politie ‘enkele poppen’ te hebben geraakt. De feiten zouden omstreeks half vier vanmorgen hebben plaatsgevonden. Lungu sloeg zeven medepatiënten bij hem op de zaal. Ze zouden allemaal hebben geslapen. Drie van hen stierven ter plaatse. 

Daarna begaf hij zich naar de vrouwenafdeling en mishandelde een vrouw die zwaargewond raakte en later in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweek. Negen zaalgenoten raakten eveneens gewond. Alleen een 98-jarige vrouw wist te ontsnappen aan de agressieveling. Hij werd neergeschoten door politieagenten die toevallig net iemand naar de instelling hadden gebracht. 

Het Openbaar Ministerie in Săpoca onderzoekt de zaak.  De verdachte had volgens Roemeense media geen strafblad. Hij ligt in het ziekenhuis en kon nog niet worden verhoord.   

Onderbezet

Volgens het ministerie van Volksgezondheid werd de afdeling gisteravond bezocht door zeven artsen op afroep, drie verpleegkundigen en twee superviserende werknemers voor geesteszieken. Daarnaast waren er twee bewakers bij de poort en in de tuin van de instelling.  

Volgens de vakbond van medische professionals in Roemenië waren het er minder.   “Het is ontoelaatbaar dat tijdens het weekend slechts één arts, één verpleegster en één instructeur belast zijn met de zorg over 70 patiënten met psychiatrische problemen”, luidt het in een persbericht.  

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.