Volledig scherm
De Haagse gemeenteraad, hier op een archieffoto © anp

Publiek boos weg bij asieldebat Den Haag

Een groep van ongeveer dertig Hagenaars is donderdagavond boos weggelopen bij een raadsdebat over de huisvesting van vluchtelingen.

Volledig scherm
Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. © archieffoto

De bom barstte toen raadslid Hasan Kucuk (Islam Democraten) de inbreng van de buurtbewoners 'racistisch' noemde. Er klonk luide afkeuring vanaf de publieke tribune. 

Burgemeester Jozias van Aartsen maande de bezoekers tot rust, maar er bleef reuring. De PVV eiste dat raadslid Kucuk zijn aantijging zou terugnemen, maar Van Aartsen wees erop dat het raadsleden, van links tot rechts, vrij staat hun politieke opvattingen te ventileren. Daarop besloot de groep Hagenaars, onder luid protest, te vertrekken. Bij het weggaan dreigde nog een opstootje, maar de politie kon hen kalmeren. 

Van Aartsen schorste de vergadering. Nootdorper Edwin Steen buiten de debatzaal: ,,Door ons als racisten weg te zetten zullen we 26 maart ten strijde trekken om onze wijk te verdedigen.'' Een ander: ,,Het is een ongelooflijke schande dat bezorgde burgers zo door een politicus worden weggezet.''

De groep Ypenburgers ageert tegen het gemeenteplan om vluchtelingen in containerwoningen te huisvesten in hun wijk. Eind maart staat een demonstratie gepland nabij het Hofbad.

'Verbijsterend'
Daniëlle de Winter van de PVV nam het voor hen op: ,,Dit is verbijsterend. Van Aartsen moet ingrijpen als een raadslid bezorgde Hagenaars volkomen onterecht racisten noemt. Maar nee: zíj moeten hun mond houden. Dit is de omgekeerde wereld.'' 

,,Ik ben nog nóóit uitgemaakt voor racist,'' zei een onthutste bezoeker. ,,Dat laat ik me nu ook niet zeggen.''    

Opvang
De lokale politiek debatteerde donderdag over acht nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Onder de tientallen bezoekers waren ook leden van de rechtse anti-islambeweging Pegida Nederland. In de belendende zaal zaten enkele antifacisten van AFA en politieagenten in burger.  Den Haag moet dit jaar ruim tweeduizend statushouders huisvesten. Dat gebeurt onder meer in lege gebouwen en containerwoningen.