Volledig scherm
Mensen zitten grotendeels in het donker, enkele weken nadat orkaan Maria over het land raasde. © Getty Images

Puerto Rico zit nog steeds grotendeels in het donker na orkaan Maria

Ruim vier weken nadat orkaan Maria een spoor van vernieling aanrichtte, zit bijna 80 procent van Puerto Rico nog altijd zonder elektriciteit. 

In 23 van de 78 districten op het Caribische eiland is de energievoorziening weer enigszins op gang gekomen. Dat het zo lang duurt, komt doordat Puerto Rico zwaar is getroffen door de orkaan. 

Het was de krachtigste storm op het Amerikaanse eiland in 80 jaar. Hele wijken van de hoofdstad San Juan stonden onder water en de materiële schade op het toch al arme eiland is enorm. 

Bovendien liet hulp lang op zich wachten. Het duurde vijf dagen voordat president Donald Trump de problemen erkende die zich door de orkaan afspelen op het eiland, dat toch onderdeel is van Amerikaans grondgebied.

Inmiddels heeft het geniekorps van het Amerikaanse leger 240 miljoen dollar gekregen om herstelwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Begin volgende week zijn ook meer stroomgeneratoren gebruiksklaar.

Bezoek

Vandaag beloofde Trump bovendien om via het Congres subsidies en leningen te regelen voor de wederopbouw. Zo meldde hij tijdens een bezoek van de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rossello. 

Hij zei wel dat de Amerikaanse overheid straks als eerste moet worden terugbetaald en dan pas de andere schuldeisers. Al voordat Maria aan land kwam, was de Puerto Rico failliet met een schuld van 72 miljard dollar.

Inspanningen

Trump prees zelf de inspanningen die het Witte Huis levert om Puerto Rico er bovenop te helpen. Op een schaal van 1 tot 10 gaf hij zichzelf en zijn regering het hoogste cijfer omdat 'we zo veel voorzieningen hebben getroffen en zo snel'. Gouverneur Rossello weigerde een rapportcijfer te geven voor de verkregen hulp.

Eerder reageerde burgemeester Carmen Yulin Cruz van de getroffen stad San Juan sceptisch op de 'mooie praatjes' van Trump. ,,Dit is geen goed-nieuws-show’’, aldus Cruz, ,,Dit is een ‘mensen-gaan-doodshow.'"

Volledig scherm
In Yabucoa zitten enkele inwoners van Puerto Rico in het donker tussen het puin. © AP
  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.