PvdA ook akkoord met bombarderen IS in Syrië
De PvdA is dinsdag akkoord gegaan met het bombarderen van IS in Syrië. Daarmee is er een meerderheid in de Kamer akkoord met het meedoen aan luchtaanvallen op de terreurgroep. De VVD is tevreden met het besluit.
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes maakte het nieuws bekend. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat nu achter de uitbreiding van de Nederlandse inzet tegen IS.
De VVD wilde al lang militair ingrijpen in Syrië. Daar klonk recentelijk al beklag over het feit dat de coalitiegenoot niet tot een besluit kwam.
Op dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's vanuit een basis in Jordanië alleen IS in Irak. Nederlandse troepen zitten in de steden Bagdad en Erbil. Ze leiden Iraakse en Koerdische strijdkrachten op, die vechten tegen terreurbeweging IS. In Irak zitten ongeveer 130 Nederlandse militairen. De Nederlandse missie duurt nog tot juni. Dan nemen Belgische gevechtsvliegtuigen de taak van de Nederlanders over.
Amerikanen
De uitbreiding van de operatie raakte in een stroomversnelling door de bloedige aanslagen in Parijs in november. De Franse regering vroeg daarna de EU-lidstaten om steun bij de bestrijding van IS. Ook de Amerikanen verzochten het kabinet om de strijd tegen IS te ,,intensiveren''.
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken - PvdA) voelde lang niets voor interventie in Syrië, terwijl Jeanine Hennis (Defensie - VVD) het wel zag zitten. Maar na de verzoeken van Parijs en Washington begin december kondigde Koenders in de Kamer aan dat hiermee een ,,nieuw weegmoment'' was gekomen.
Volgens PvdA-voorman Diederik Samsom komt er geen uitbreiding van de Nederlandse missie. Er zijn niet meer vliegtuigen en bommen beschikbaar, liet hij dinsdag weten. ,,Maar je kunt straks de strijd tegen IS wel effectiever voeren", voegde hij eraan toe.
Volgens defensie-expert Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies is het van groot symbolisch belang dat Nederland nu ook boven Syrië gaat bombarderen. Vooral omdat Assad onlangs nog waarschuwde om niet boven Syrië te gaan bombarderen. Het zou illegaal zijn. ,,Dit is een belangrijke steun in de rug voor de coalitie waarmee we Assad laten zien dat we eensgezind zijn. Dat het geen zin heeft om kleine landen te intimideren,'' zegt Wijninga.
Vergelijkbaar
Bombarderen boven Irak of Syrië zal voor de vliegers in de praktijk niet zo heel veel verschil maken, verwacht Wijninga. De doelen die ze gaan bestoken zijn vergelijkbaar; wapendepots, troepenformaties, communicatiestations en olieleidingen.
Van IS op de grond hebben piloten weinig te duchten. IS heeft wel wat foto's getoond van luchtafweergeschut dat ze zouden hebben buit gemaakt, maar het is onduidelijk of ze er daadwerkelijk over beschikken. F-16's vliegen te hoog voor de schouderraketten die IS-strijders wel veelvuldig hebben.
Dichterbij
Voordelen zijn er wel. Raqqa, het hoofdkwartier van IS, ligt zo'n 300 kilometer dichterbij dan de meeste doelen die nu in Irak worden bestookt. Er kunnen dus meer doelen in één vlucht worden gebombardeerd of de piloten zijn eerder thuis. ,,En als IS in Syrië niet wordt bestreden, dan blijft het dweilen met de kraan open.''
Het grootste gevaar schuilt misschien nog in de samenwerking met de Russen. Ook zij bombarderen boven Syrië maar hebben hun eigen agenda. Dat zou tot misverstanden kunnen leiden. Zo schoot Turkije vorig jaar een Russisch vliegtuig uit de lucht omdat ze het Turks luchtruim geschonden zouden hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noord-Korea vuurt weer ballistische raket af
Noord-Korea heeft zondag opnieuw een ballistische raket afgevuurd. De raket kwam neer in de Japanse Zee, ten oosten van het Koreaanse schiereiland. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van bronnen uit het Zuid-Koreaanse leger. -
PREMIUM
Wat willen Poetin en Xi van elkaar? ‘Als China Taiwan ooit aanvalt, heeft het Russische hulp hard nodig’
De Chinese leider Xi Jinping kwam maandagmiddag aan in Moskou voor een driedaags bezoek. Later op de dag nuttigde hij met Vladimir Poetin een informele lunch. Beiden noemden elkaar een ‘goede vriend’. Maar wat willen ze nog meer? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Britse zorgen om ‘Ring for the King’: tekort van duizenden klokkenluiders voor kroning Charles
Het Verenigd Koninkrijk zoekt nog duizenden vrijwilligers om tijdens de kroning van koning Charles de kerkklokken te luiden. Een eervolle taak lijkt het, maar een oproep voor nieuwe klokkenluiders levert na bijna een half jaar slechts 1500 aanmeldingen op, meldt de Britse zender Sky News. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Israëlische regering maakt met wetswijziging terugkeer naar Joodse nederzettingen mogelijk
Het Israëlische parlement heeft dinsdag de weg geëffend voor de terugkeer van Joodse kolonisten naar vier nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever door een wet uit 2005 te wijzigen die hun evacuatie beval. De stap leidde tot scherpe veroordelingen door onder andere de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en de Europese Unie. -
Biden breekt verkiezingsbelofte met ‘go’ voor olieproject Alaska: milieuorganisaties naar de rechter
Zes Amerikaanse milieuorganisaties en een groep inheemse bewoners van Alaska hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Biden-regering vanwege haar goedkeuring van een omstreden olieproject, afgelopen week.