Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders. © anp

PVV en VNL: Schengen opzeggen na aanslag Thalys

De PVV en VNL - van de oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren - willen het Schengen-akkoord opzeggen, na de aanslag op een Thalys-trein afgelopen vrijdag. Het akkoord maakt vrij reizen binnen de aangesloten landen in Europa mogelijk, zonder grenscontroles.

Quote

Het is nodig om de groeiende terreur- en asielpro­ble­ma­tiek het hoofd te bieden

VNL
Volledig scherm
Joram van Klaveren (L) en Louis Bontes van VNL © anp

PVV-leider Geert Wilders pleit al langer voor het opheffen van Schengen. Hij ziet het liefst de controles aan de Nederlandse grens weer terugkomen. Maar ook VNL van de oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen Schengen opzeggen.

In schriftelijke vragen aan premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verwijzen de VNL-Kamerleden naar een oproep van de Belgische premier Louis Michel om Schengen aan te passen. Volgens VNL is dat noodzakelijk om de ,,groeiende terreur en asielproblematiek het hoofd te bieden''.

Meer bevoegdheden
CDA-Kamerlid Peter Oskam wil Schengen niet opzeggen, maar wel meer bevoegdheden voor de marechaussee om in grensgebieden te controleren. De Europese regels hierover worden volgens het CDA ,,te streng geïnterpreteerd'', wat het aanpakken van grensoverschrijdende criminaliteit, terreur en illegaliteit bemoeilijkt. Zo mag de marechaussee nu maximaal twee treinen per dag per traject controleren. Oskam wil dat verhogen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen denkt dat het herinvoeren van grenscontroles niet helpt. Volgens haar is het verstandiger om de veiligheidsdiensten meer geld te geven om mensen die radicaliseren tijdig op te sporen en in de gaten te houden, om zo te voorkomen dat ze aanslagen plegen. Ook moeten veiligheidsdiensten beter samenwerken.

Vrij reizen
Het Schengen-verdrag regelt dat mensen binnen de 26 Europese landen die zijn aangesloten bij het verdrag vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles. Maandag zei een woordvoerder van de Europese Commissie dat de fundamentele principes van 'Schengen' ,,niet onderhandelbaar'' zijn, namelijk het vrije verkeer van mensen.

Brussel wees op de noodinstrumenten die in het systeem zijn ingebouwd en die lidstaten kunnen inzetten. In uitzonderlijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij terreurdreiging, kunnen landen maximaal dertig dagen grenscontroles houden

Niet alle landen van de Europese Unie, zoals Ierland en Groot-Brittannië, zijn aangesloten bij Schengen maar niet-EU-landen als IJsland en Noorwegen dan weer wel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement