Volledig scherm
Twee gereconstrueerde schatten op de tentoonstelling 'Toetanchamon - zijn graf en zijn schatten'. Op basis van schetsen, aantekeningen en foto's zijn drie grafkamers van de farao nagebouwd © ANP

Radarbeeld bewijst extra kamers Toetanchamon

Uit radarbeelden blijkt dat in het graf van de Egyptische farao Toetanchamon inderdaad nog onontdekte ruimtes zijn. ,,We hebben twee extra ruimtes achter de grafkamer'', kondigde de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty donderdag in Caïro aan.

Achter een van de wanden zouden zich metalen of organische materialen bevinden. De opnames van een Japanse expert zijn echter niet volledig eenduidig. Nieuwe metingen in het Dal der Koningen, waar de graftombe zich bevindt, moeten later deze maand opheldering brengen. Daaruit kan volgens Damaty de ,,ontdekking van de eeuw'' voortkomen.

De Britse archeoloog Nicholas Reeves kwam vorig jaar met de theorie over onontdekte ruimtes in het graf. Hij speculeerde dat daar koningin Nefertiti zou kunnen liggen, een van de stiefmoeders van Toetanchamon.

Toetanchamon en Nefertiti zijn twee namen uit het Oude Egypte met een magische klank. Nefertiti heerste in de 14de eeuw voor Christus als koningin aan de zijde van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde en vader was van Toetanchamon. Haar naam betekent 'de mooie is gekomen'. In 1912 vond de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt in Egypte haar buste. En de wereld was meteen verliefd. De buste staat in het Neues Museum in Berlijn.