Radeloze moeder filmt gepest zoontje (9) en gaat wereld over: ‘Ik zie geen uitweg meer’

Een Australische jongen met dwerggroei (9) wordt door zijn klasgenoten zo zwaar gepest dat hij niet meer verder wil leven. Zijn moeder filmde een van zijn uitbarstingen om aan te tonen hoe diep de pesterijen op Quaden inhakken. De beelden zijn intussen al miljoenen keren bekeken.

,,Normaal hou ik dit soort momenten privé, maar nu zie ik geen andere uitweg meer”, vertelt Yarraka Bayles tegen News.com.au. Haar hartverscheurende noodkreet mist z’n effect niet: Quaden kan op massale steun vanuit de hele wereld rekenen nu zijn moeders facebookfilmpje door internationale media opgepikt is.

,,Geef mij een touw, ik wil zelfmoord plegen”, roept de jongen in tranen na een zoveelste incident. ,,Ik wil mezelf in het hart steken. Ik wil nu dood.”

Pesten
,,Ouders en leerkrachten moeten met hun eigen ogen zien wat pesten teweeg kan brengen”, vertelt de vrouw uit Brisbane. ,,Vragen jullie je soms af waarom kinderen zelfmoord plegen? Hier zie je het antwoord. Neem jullie verantwoordelijkheid en voed jullie kinderen deftig op.

,,Pesterijen, scheldpartijen, ruzies... Elke dag opnieuw datzelfde liedje. Is er iemand die raad weet, zodat aan deze kwelling eindelijk een einde kan komen? Ik heb al enkele goede tips gekregen, maar die volstaan niet.”

Machteloos
Bayles laat duidelijk merken dat ze machteloos staat. ,,Mensen moeten weten hoe erg dit ons als gezin kwetst. Al die campagnes tegen het pesten... Ze werken niet.

,,We kunnen dit niet meer aan. We houden ons zo sterk mogelijk, maar het is te veel geworden. Ik moet hem constant in de gaten houden, anders zou hij zelfmoord plegen.

,,Ik heb al ontelbare keren met de school aan de lijn gehangen. Leerlingen die voor het eerst geconfronteerd worden met zijn aandoening beginnen hem meteen te pesten.”

Waarschuwende vinger
De moeder legde ook uit waarom Quaden zo van streek is. ,,Toen ik hem ging halen, zag ik hoe een student hem op het hoofd tikte en ‘grapjes’ maakte over zijn lengte. Hysterisch is hij naar de wagen gerend, want hij wil niet dat ik op de speelplaats een scène maak.

,,Het voelt aan alsof ik faal als ouder, maar het onderwijssysteem gaat ook zeker niet vrijuit. Het resultaat is dat ik nu een zoon heb die dagelijks kampt met zelfmoordneigingen.‘’

Bayles steekt ook nog een waarschuwende vinger op. ,,Ouders, dit kan ook jullie kind overkomen. Of misschien is jullie zoon of dochter net de pestkop die iemand anders over de rand duwt. En dan verliezen we als maatschappij weer een kind aan pesterijen. Dit is onze realiteit.”

Storm van reacties
Het verhaal van Bayles heeft een storm van reacties losgemaakt. Volslagen onbekenden willen hun kinderen met Quaden laten spelen. Leeftijdsgenootjes zouden graag zijn pennenvriend worden. Ook de sportwereld laat van zich horen. Als grote fan van de Indigenous All Stars (een Australisch rugbyteam) mag Quaden zaterdag samen met de ploeg het veld op. Zijn grote idool Latrell Mitchell maakte een filmpje voor hem. 

,,Hey Quaden. We weten dat je in een lastige periode zit, maar weet dat we jou hier allemaal steunen. We willen dat je er volgend weekend bij bent. Leid ons maar het veld op. Het zal meer betekenen voor ons dan voor jou, vriend. Hou je taai, we wensen je het allerbeste.”

Lees ook: Twee ton en steun van Hugh Jackman voor gepest jongetje: ‘Je bent sterker dan je denkt’

Volledig scherm
© Yarraka Bayles
  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.