Volledig scherm
© Thinkstock

Radicale moslims belagen Tunesisch hotel om schenken alcohol

Tientallen radicale moslims hebben een hotel in de Tunesische stad Sidi Bouzid aangevallen omdat er alcohol werd geschonken, aldus de hoteleigenaar dinsdag.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat een hotel is belaagd in het Noord-Afrikaanse land, dat sterk afhankelijk is van toerisme. 'Ongeveer 100 salafisten vielen het hotel maandagavond laat aan en sloegen de inboedel kort en klein. Ze gingen de kamers in, beschadigden de meubels en gooiden flessen met alcoholische drank kapot', zei hoteleigenaar Jamil Horcheni.

Volgens hem hadden ultra-conservatieve islamisten in mei al gedreigd zijn hotel aan te vallen als hij de verkoop van alcohol niet zou stoppen. In die maand hielden de salafisten een anti-alcoholprotest in Sidi Bouzid, de stad waar de Tunesische revolutie begon. Ze eisten dat hotels en bars zouden worden verplaatst naar buiten de stad.

Tunesië, wiens autoritaire president Zine El Abidine Ben Ali vorig jaar door een volksopstand werd afgezet, heeft nu een gekozen islamitisch-geleide regering. Sinds de opstand zijn er echter nog verschillende aanvallen geweest op culturele en toeristische plekken.

In de afgelopen weken hebben salafistische groepen voorkomen dat concerten en toneelstukken in Tunesische steden opgevoerd zouden worden. Volgens hen schenden ze islamitische principes, maar seculiere Tunesiërs stellen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar is.