Volledig scherm
Duitse ambulance ter illustratie. © Shutterstock

'Radicaliserend' Syrisch meisje (12) springt uit raam Duitse school

Een 12-jarig meisje uit Syrië is gisteren in de Noord-Duitse stad Lüneburg uit het raam van de derde verdieping van haar schoolgebouw gesprongen en raakte daarbij zwaargewond. De sprong kwam er nadat de schooldirectie met het meisje, dat met haar familie was gevlucht uit Aleppo, een gesprek had gehad over haar recente radicaliseringsverschijnselen.

Het meisje sprong voor de ogen van haar klasgenootjes naar beneden en liep daarbij zware breuken op aan armen en benen, maar ook nog andere verwondingen. Een reddingshelikopter bracht haar naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Hamburg, waar ze al verschillende operaties onderging. Haar toestand is kritiek, maar stabiel. Haar medeleerlingen werden opgevangen door een team van psychologen.

Islamitische radicalisering

Waarom het meisje uit het raam sprong, wordt momenteel nog onderzocht door de politie. Wat wel vaststaat, is dat ze net voor de sprong een gesprek had gehad met de schooldirectie. Die wilde haar waarschuwen dat ze mogelijk geschorst zou worden omdat ze tekenen vertoonde van islamitische radicalisering.

Het meisje zou haar klasgenootjes, allemaal kinderen die Duits als nieuwe taal leren, verteld hebben dat ze blij was dat ze binnenkort een hoofddoek zou mogen dragen en dat ze naar Syrië zou gaan om er te strijden. Ook zou ze in contact hebben gestaan met radicale kringen in Hamburg. Ze kwam meer dan drie jaar geleden naar Duitsland vanuit de door oorlog verscheurde stad Aleppo.

Het was niet de eerste keer dat het meisje op het matje werd geroepen door de directie, schrijft de lokale krant Landeszeitung. Ze gedroeg zich al eerder opvallend, werkte niet mee in de klas en gedroeg zich agressief tegenover medeleerlingen.

Reactie vader

De vader van het meisje verklaarde aan de Duitse tv-zender NDR dat hij niet snapt dat zijn dochter geradicaliseerd zou zijn. Volgens hem is zijn dochter ,,een modern meisje, draagt ze geen hoofddoek en kennen wij nauwelijks een woord uit de Koran''.

Wat er met het meisje gebeurt na haar herstel, is nog onduidelijk. Mogelijk zal ze aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen worden. De burgemeester van Lüneburg riep op geen voorbarige conclusies te trekken. ,,Wat er zich in de school en in het hoofd van het meisje heeft afgespeeld, maakt deel uit van het onderzoek.''