Volledig scherm
© Privefoto

Raket afkomstig van Russische brigade uit Koersk

Reconstructie MH17Er zijn nieuwe aanwijzingen dat Russische militairen de hand hebben gehad in het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Leden van de 53ste luchtverdedigingsbrigade van het Russische leger uit Koersk leverden de raket waarmee is geschoten.

Volledig scherm
Soldaten van de 53ste brigade plaatsen veel foto's van hun militaire leven op internet. De kale man met sigaret is sergeant Ivan Kranoprosjin. © Privefoto

Uit nieuw fotomateriaal blijkt dat Russische militairen van de raketbrigade eind juni 'op verlof' zijn gestuurd door het leger, zodat ze in militaire kleding zónder herkenningstekens konden opereren in Oost-Oekraïne.

Dat blijkt een uitvoerige reconstructie van de ramp. Het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, het Duitse tijdschrift Der Spiegel en het AD hebben de afgelopen maanden hiervoor samengewerkt.

Video-opnamen
De soldaten reden op 23 juni met een konvooi met militair materieel naar rebellengebied in Oost- Oekraïne. In dat konvooi bevonden zich BUK-raketsystemen, blijkt uit video-opnamen.

Een BUK-systeem uit dat konvooi is op 17 juli op diverse plekken in Oost-Oekraïne gespot, onder andere in de stad Snizjne. Voor het eerst vertellen meerdere getuigen hoe de raket die MH17 neerhaalde, werd afgevuurd vanuit een veld in het noorden van Snizjne.

Volledig scherm
In het aanwezigheidsboek van de 53ste brigade staat vermeld dat sergeant Kranoprosjin vanaf 15 juni is 'ontheven van dienst'. © AD
Volledig scherm
© Privefoto
Volledig scherm
© Privefoto

BUK-systeem
Uit verschillende getuigenissen van rebellenleiders en van bewoners in Oost-Oekraïne en uit divers beeldmateriaal blijkt dat het om een BUK M1-raketsysteem gaat.  Volgens diverse militaire deskundigen en Russische en Oekraïense soldaten kan dit systeem alleen door opgeleid en getraind personeel worden bediend en mogen alleen officieren 'aan de knoppen' zitten. 

Rebellenleiders geven toe dat Russische militairen 'op verlof' met hen meevochten in Oost-Oekraïne. Onder hen is zeker één geschoolde officier van de 53ste raketbrigade uit Koersk, die half juni 'op verlof' ging: een week voordat het konvooi naar Oost-Oekraïne vertrek.  De gebeurtenissen in Oost-Oekraïne worden door een soldaat van de brigade betiteld als 'staatsgeheim'. 

Bezoeken aan Oost-Oekraïne en Rusland en gesprekken met deskundigen, lokale bewoners en rebellenleiders leiden tot de conclusie dat andere scenario's zeer onwaarschijnlijk zijn, zoals een aanval met een gevechtsvliegtuig of een raketlancering vanuit een gebied in handen van het Oekraïense leger.

Lees hier het volledige AD-dossier over de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.