Raketaanval VS en bondgenoten in Syrië: Rusland dreigt met tegenacties
De Verenigde Staten hebben vannacht precisiebombardementen uitgevoerd in Syrië. Ze waren even daarvoor op de nationale televisie aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump. Rusland zegt dat de aanvallen niet zonder consequenties zullen blijven.
Bij de raketaanval op militaire doelen bij Homs zijn drie burgers en zes soldaten gewond geraakt, melden Syrische staatsmedia.
De Amerikaanse generaal Joseph Dunford verklaarde na afloop van de aanval dat drie doelen zijn geraakt: een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, een wapenopslag ten westen van Homs (waarvan wordt vermoed dat het gifgas sarin er opgeslagen lag) en een opslag- en commandocentrum in de buurt van het tweede doel. Volgens de generaal zijn de doelen zo uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk is.
Het bombardement , waarbij dertig raketten zijn afgeschoten en een derde zou zijn neergehaald, werd uitgevoerd in samenwerking met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De acties zijn een reactie op de gifgasaanval van vorige week in de Syrische stad Douma. Doel is om 'een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens', aldus Trump.
De Syrische president Bashar al-Assad zou deze gifgasaanval hebben uitgevoerd om rebellen te verdrijven, zodat het regeringsleger de stad weer in handen kon krijgen. Bij de aanval kwamen tientallen mensen om.
De Britse premier Theresa May kondigde na de speech van Trump aan dat zij inderdaad toestemming heeft gegeven voor bombardementen ‘om het chemische wapenarsenaal in Syrië af te breken en het gebruik ervan te voorkomen’.
Rusland
In zijn toespraak haalde Trump uit naar Rusland en Iran. Hij vroeg zich af wanneer Rusland de kant van 'beschaafde landen' zal kiezen. Rusland steunt het Syrische regeringsleger van president Assad. Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van 'een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet'.
In een reactie zegt Anatoli Antonov, de Russische ambassadeur in de VS, dat 'deze acties niet zonder consequenties zullen zijn', aangezien Rusland wordt bedreigd.
In een verklaring stelde de ambassadeur de beledigingen aan het adres van de Russische president Poetin ,,onacceptabel en ontoelaatbaar'' te vinden. Hij zei dat de VS niet het recht hebben andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië. De Amerikaanse president Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van ,,een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet''.
In zijn verklaring haalde Antonov tevens uit naar Westerse media die volgens hem door hun berichtgeving hebben bijgedragen aan de aanval op Syrië. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat de drie doelwitten niet werden beschermd door Russische militaire afweersystemen.
Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kwam de aanval uitgerekend op het moment dat Syrië een kans had om een vredevolle toekomst in te gaan. Een woordvoerster van het ministerie, Maria Zakharova, stelde in een reactie op Facebook dat de aanval net op een moment is uitgevoerd dat er intensieve pogingen werden ondernomen om vrede in het land te bewerkstelligen. ,,Degenen die hier achter zitten, beroepen zich op hun moralistische leiderschap in deze wereld en verklaren zich daarmee verheven boven de rest."
De Russische politicus Alexander Scherin, vicevoorzitter van het defensiecomité in het parlement, vergeleek het optreden van Trump met Adolf Hitler. ,,Men kan hem de Hitler van onze tijd noemen". Scherin trok daarbij de vergelijking met de Duitse inval in Rusland in de Tweede Wereldoorlog. ,,Hij heeft zelfs hetzelfde tijdstip uitgekozen om aan te vallen als de Duitsers indertijd bij Rusland." Het Duitse leger zette op 22 juni 1941 in de vroege ochtend de aanval op Rusland in.
'Drievoudige schending'
De Syrische staatstelevisie meldde kort na de aanval dat de Syrische luchtverdediging ten zuiden van de hoofdstad Damascus 13 kruisraketten heeft neergehaald. In totaal werden zo'n 30 raketten afgeschoten, aldus een Syrische official.
Syrische autoriteiten bestempelen de aanval als 'een drievoudige flagrante schending van de internationale rechten.' Volgens de staatsmedia waren de aanvallen gerichten op legerdepots in de omgeving van Homs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Oekraïne vernietigt geheime basis Russische Wagner-huurlingen na ‘blunder’ oorlogsverslaggever
Oekraïense soldaten hebben in de oostelijke regio Loehansk het hoofdkwartier vernietigd van de PMC Wagner, een Russische paramilitaire organisatie die huurlingen naar conflictgebieden stuurt. -
Met video
Noorse verkeersbrug stort in: twee bestuurders gered
In Noorwegen is plotseling een tien jaar oude overwegend houten verkeersbrug ingestort. Hierdoor kwam een auto in de rivier Lagen terecht en kwam een vrachtwagen in bijna verticale positie op een ingestort brugdeel te staan. De bestuurders van beide voertuigen zijn gered en maken het goed, meldt de politie. -
Overleden vrouw beantwoordt als hologram vragen tijdens uitvaart
Een hologram van een overleden dierbare op een uitvaart, dat kennen we inmiddels. Maar de hologram vragen stellen en dan ook nog antwoord krijgen? Dankzij een nieuwe technologie kon een overleden vrouw in het Verenigd Koninkrijk met haar naasten praten tijdens een bijeenkomst vlak na haar crematie. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Twaalf dagen na bezoek Pelosi: Amerikaanse parlementariërs landen in Taiwan
Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is vandaag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. -
Fransen nagelen gebruikers van vervuilende privéjets aan de schandpaal
Is het nog verantwoord om – tijdens een energiecrisis – in een privévliegtuig de wereld over te vliegen? Veel Fransen vinden van niet.