Volledig scherm
Minister van Justitie William Barr. © REUTERS

'Rapport Mueller zeer schadelijk voor Trump'

Donald Trump is vorige week behoorlijk gespaard in de samenvatting van het eindrapport van de onderzoekscommissie van Robert Mueller. Minister van Justitie William Barr heeft allerlei details weggelaten die schadelijk zijn voor de Amerikaanse president.

,,De inhoud van het rapport is schadelijker voor de president dan Barr in zijn samenvatting schrijft’’, zeggen enkele leden van de commissie tegen The New York Times. Volgens de leden, die niet met naam genoemd worden, heeft Barr ‘verzaakt een adequate samenvatting van het rapport te geven’. Barr kwam vorige week met een samenvatting van vier pagina's van het rapport, dat in totaal naar schatting ongeveer 400 pagina's bevat.

De Democraten eisen onmiddellijke openbaarmaking van het onderzoeksrapport. Barr zal voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden getuigen over het rapport, maar wil er slechts een geredigeerde versie van vrijgeven. Hij heeft beloofd die zo snel mogelijk te publiceren. Barr was verzocht voor 2 april het hele rapport openbaar te maken, maar dat is niet gebeurd.

Niemand buiten het ministerie van Justitie heeft het volledige rapport van Mueller nog gezien, ook het Witte Huis niet. In de samenvatting van het rapport die Barr bekendmaakte, staat dat er tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 2016 geen sprake was van een heimelijke samenspanning tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland, maar dat ook niet duidelijk is of de president wel of geen misdrijf heeft begaan.

Nadat de samenvatting werd gepresenteerd twitterde Trump dat hij ‘compleet vrijgepleit’ is.

  1. Jongen verbrijzelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert

    Jongen verbrij­zelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert

    Het gezaghebbende Amerikaanse medische tijdschrift New Engeland Journal of Medicine heeft schokkende foto's gepubliceerd van de ernstige verwondingen die een 17-jarige jongen opliep nadat een e-sigaret in zijn mond was ontploft. Traumachirurg Katie Russell van de universiteit in Salt Lake City (Utah) meldt bij de beelden dat het slachtoffer na het incident verdampt tandvlees had, brandwonden in en rond zijn mond, een deels verbrijzelde onderkaak en meerdere tanden moet missen.