Rapport: Structureel misbruik door medewerkers hulporganisaties
UpdateSeksueel misbruik van kwetsbare vrouwen en meisjes door medewerkers van internationale hulporganisaties is structureel en wijdverspreid. Het komt al jaren veelvuldig voor en de daders zijn moeilijk te vatten omdat zij binnen de sector veelvuldig van positie wisselen.
Kees GraaflandLaatste update:04-02-19, 11:41
Zo luidt de snoeiharde kritiek in een rapport van een Britse parlementaire commissie dat vandaag is gepresenteerd. De commissie stelt verder dat de organisaties falen in de aanpak van het probleem. De organisaties handelen 'reactief, fragmentarisch en traag' en 'hun zelfgenoegzaamheid grenst aan medeplichtigheid'.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Volgens commissievoorzitter en parlementslid Stephen Twigg zijn de hulporganisaties meer bezig met het beschermen van hun reputaties dan met het helpen van de kwetsbare mensen.
Seksfeesten op Haïti
De onderzoekers stelden in februari een onderzoek in nadat The Times eerder dit jaar melding maakte van medewerkers van de humanitaire organisatie Oxfam die tijdens een missie na een aardbeving in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees.
Daarna ging het balletje rollen en werden ook medewerkers van andere organisaties beschuldigd van seksueel misbruik van kwetsbare vrouwen.
'Verschrikkelijke verhalen'
Hoe onoverkomelijk dit ook lijkt, we moeten oplossingen vinden
Commissievoorzitter Stephen Twigg
Tijdens het onderzoek hoorde de Britse commissie 'verschrikkelijke verhalen' van seksueel misbruik door medewerkers van hulporganisaties. Zo kreeg een dakloos meisje in Haïti een dollar van een hulpverlener, daarna werd ze verkracht. Ook getuigenissen van Syrische vrouwen over seksueel misbruik in ruil voor hulp zijn gehoord. Dat geldt ook voor verhalen van vrouwen die worden lastiggevallen op de kantoren van de hulporganisaties.
'Er is sprake van seksuele exploitatie en misbruik en het gebeurt in alle organisaties en landen. Het is wijdverspreid en al veel langer aan de gang', schrijft de parlementscommissie in haar rapport. En voorzitter Twigg: ,,Het algehele falen van de internationale hulpsector om het probleem aan te pakken moet worden aangepakt. Slachtoffers worden nu aan hun lot en de macht van hun misbruikers overgelaten. Hoe onoverkomelijk dit ook lijkt, we moeten oplossingen vinden."
In het rapport wordt melding gemaakt van een 'zwijgcultuur'. Klokkenluiders worden gestraft als ze de misstanden ter sprake brengen. Voor hen moet het makkelijker worden - en beter georganiseerd - om zich uit te spreken. Ook moeten medewerkers van hulporganisaties beter worden geregistreerd, zodat onder meer duidelijker is waar zij op welk moment zijn.
De onthullingen sinds februari leidden tot een storm aan kritiek op hulporganisatie Oxfam. Later kwamen ook Artsen zonder Grenzen en Plan International onder vuur te liggen. Sinds de Britse pers met de berichtgeving kwam over seksfeesten op Haïti, hebben vele Nederlandse donateurs aangegeven geen geld meer te willen geven aan de Nederlandse tak van Oxfam. Destijds ging er 8,3 miljoen euro vanuit ons land naar de organisatie; geld dat Nederlanders doneerden bij de hulpactie voor de aardbeving én Nederlands belastinggeld.
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaf in maart na aandringen van het Rode Kruis aan een actieplan integriteit te willen voor hulporganisaties. Het Centraal Bureau Fondsenwerving pleitte ervoor dat hulporganisaties misstanden verplicht moeten gaan melden. Toch benadrukten de organisaties toen dat nooit helemaal valt uit te sluiten dat hulpverleners in noodsituaties misbruik maken van kwetsbare mensen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.