Volledig scherm
© flickr / Steve Collis

Rattenplaag loopt uit de hand, Parijs sluit parken af

Parijs heeft ratten de oorlog verklaard. De binnenstad loopt over van de knaagdieren. Die veroorzaken overlast in parken en bij toeristische attracties. Het stadsbestuur is er klaar mee en heeft een nieuwe aanpak gelanceerd om de dieren uit te roeien.

Quote

Laatst zagen toeristen ratten lopen in het Louvre

Frank Renout, correspondent

De Franse hoofdstad heeft al langer te maken met een rattenplaag, maar de afgelopen maanden werden het er steeds meer. ,,De dieren duiken op in parken, restaurants en musea", zegt correspondent Frank Renout. ,,Laatst zagen toeristen ratten lopen in het Louvre."

,,Dat is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk", aldus Renout. ,,Ratten kunnen ziektes overbrengen." Om de plaag tegen te gaan, heeft het stadsbestuur vijf parken gesloten. De plekken zijn vol gezet met rattenvallen. 

Ook de Champs-de-Mars, het park waaraan de Eiffeltoren ligt, gaat binnenkort een tijdje dicht. Nadat de groenstroken zijn schoongeveegd, worden er blikjes met rattengif neergelegd. Ook is er een campagne gelanceerd om mensen ervan te weerhouden eten en andere rotzooi op straat te gooien.

Ook plaag in Rotterdam

Quote

Het afsluiten van parken, zoals ze in Parijs doen, gaat hier niet helpen

Woordvoerder CDA Rotterdam

Ook in Nederlandse steden hebben mensen steeds meer last van ratten. In Rotterdam is sprake van een echte plaag. Volgens wethouder Joost Eerdmans komt dat door klimaatverandering en omdat mensen steeds vaker eten op straat gooien.

Op aandringen van het CDA Rotterdam is de gemeente daarom bezig met een nieuw plan om de ratten uit te roeien. Het CDA wil dat het stadsbestuur inwoners beter voorlicht en maatschappelijke instellingen helpt bij de bestrijding van het ongedierte.

,,De ratten worden in Rotterdam vooral gesignaleerd in gebouwen, scholen en huizen", zegt een woordvoerder van de partij. ,,Het afsluiten van parken, zoals ze in Parijs doen, gaat hier dus niet helpen." Eind deze maand laat de gemeente weten hoe ze de plaag wel gaan aanpakken.