Volledig scherm
Bij de huiszoekingen kwamen speciale anti-terreureenheden van de politie in actie © AP

Razzia bij ‘rechtse terreurcel’ Duitsland: twaalf arrestaties, één verdachte werkt bij politie

Met een serie huiszoekingen in zes deelstaten en twaalf arrestaties denkt de politie in Duitsland een extreemrechtse terreurcel te hebben ontmanteld. Die zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op politici, asielzoekers en moslims. Bij de invallen werden naast zelfgemaakte wapens en handgranaten ook nazistische symbolen gevonden, melden Duitse media. 

De vermeende leider van de groep is een man uit het Zuid-Duitse Augsburg (Beieren). Hij zou de extreemrechtse terreurgroep in september vorig jaar hebben opgericht met drie andere hoofdverdachten, afkomstig uit Esslingen (Baden-Württemberg), Minden-Lübbecke (Noordrijn-Westfalen) en Uelzen (Nedersaksen). De overige acht verdachten zouden hen geholpen hebben op financieel vlak en bij de aanschaf van wapens. Alle twaalf verdachten zijn mannen. Ze verschijnen vanavond of morgen voor de onderzoeksrechter in Karlsruhe, waar het federale parket de zaak onderzoekt. 

De terreurcel zou ‘burgeroorlog-achtige omstandigheden’hebben willen scheppen. Een aantal groepsleden was al bekend bij de Duitse veiligheidsautoriteiten. Vier verdachten komen uit de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, zo maakte deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) vanmiddag bekend. Een van hen is volgens hem administratief medewerker bij de politie en werd geschorst in afwachting van het onderzoek. Welke rol die politiemedewerker gespeeld zou hebben in de groep, is nog onduidelijk.De politieambtenaar werkte volgens Die Welt al tientallen jaren bij de politie maar zou geen toegang hebben gehad tot veiligheidsrelevante gegevens. 

De groepsleden ontmoetten elkaar eerst op het internet en pas later in levende lijve, verklaarde de deelstaatminister. De Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst kwam de groep op het spoor via hun chatgroep. Daarin deelden ze onder andere een foto van een zelfgemaakt wapen en spraken ze over aanvallen op politici, asielzoekers en moslims. Hoe concreet deze plannen waren, moet blijken uit onderzoek op de in beslag genomen gegevensdragers van de verdachten. 

Over het soort wapens en de nazistische symbolen is door politie en justitie officieel nog niks bekendgemaakt. Volgens Die Welt gaat het om vuur- en steekwapens en wettelijk verboden propagandamateriaal van het nationaal-socialisme, de politieke ideologie van de NSDAP (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij) van Adolf Hitler. Onder het in beslag genomen materiaal bevindt zich Hitler’s Mein Kampf, meldt de Duitse krant op gezag van bronnen dichtbij het onderzoek. 

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.