Volledig scherm
Brandweerwagens komen aan op de plek van de crash © AP

Rebellen Oekraïne beloven rampplek af te sluiten

UpdateRebellen in Oekraïne hebben toegezegd de plek van de ramp met het Malaysia Airlines-vliegtuig MH17 af te sluiten. De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne willen een driedaags staakt-het-vuren afkondigen om een onderzoek naar de vliegtuigcrash van donderdag mogelijk te maken.

Volledig scherm
© ap

Dat heeft rebellenleider Aleksander Borodaj gezegd tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Borodaj zei dat er inmiddels gesprekken worden gevoerd met de Oekraïense autoriteiten over een tijdelijke wapenstilstand, zodat onderzoekers en hulpverleners het gebied in kunnen. De separatisten en het Oekraïense zijn in een bloedige strijd verwikkeld in het gebied.

De rebellen staan de autoriteiten ook toe om voorbereidingen te treffen om lichamen van de 298 inzittenden te bergen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bekendgemaakt na een overleg van de zogeheten Trilaterale Contact Groep bestaande uit vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de OVSE. Vertegenwoordigers van twee rebellengroepen hebben de toezeggingen gedaan, aldus de verklaring.

Ze zullen daarnaast de onderzoekers naar de vliegramp toegang bieden tot het gebied van het ongeluk. Ze garanderen de veiligheid van reddingswerkers en Oekraïense en internationale onderzoekers.

Verantwoordelijkheid
Ondertussen lopen de meningen over wie verantwoordelijk is voor de crash uiteen. De Verenigde Staten zeggen zeker te weten dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oekraïne is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd.

De Russische president Poetin houdt de Oekraïense regering verantwoordelijk omdat het toestel is neergehaald op Oekraïens grondgebied. Volgens de Oekraïense media wijst alles erop dat pro-Russische separatisten het toestel hebben neergehaald.

President Petro Porosjenko zei dat de crash geen ongeluk was, maar een terreurdaad en wees met de beschuldigende vinger naar de separatisten. De rebellen ontkennen echter in alle toonaarden iets te maken te hebben met de crash.

  1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.