'Rebellen tonen dode Russische vlieger'

VideoTurkije heeft dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald dat het Turkse luchtruim bij de Syrische grens zou hebben geschonden. Het gevechtsvliegtuig is in Syrië vlakbij de Turkse grens neergestort. De omroep Haberturk TV toonde dinsdagochtend beelden van een brandend toestel dat neerstortte. Later verschenen op het internet beelden van een rebellengroep die het stoffelijk overschot van een van de piloten toonden.

Volledig scherm
© REUTERS

Volgens persbureau Reuters heeft het Russische Ministerie van Defensie het crashen van het toestel bevestigd. Het Sukhoi Su-24 gevechtsvliegtuig zou vanaf de grond zijn beschoten. Het Kremlin spreekt van ,,een ernstig incident'', maar vindt op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken.

De Turken zelf melden dat twee Turkse F16's betrokken zijn geweest bij het schietincident.

Gewaarschuwd
Een woordvoerder van het Turkse leger laat weten dat het Russische toestel dinsdagochtend 9.20 uur is gewaarschuwd voordat het zes minuten later werd neergeschoten. De piloten zouden binnen vijf minuten tien waarschuwingen hebben gekregen. Dit werd dinsdagmiddag volgens persbureau Reuters bevestigd door een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Het Russische Ministerie van Defensie ontkent dat het toestel het Turkse luchtruim heeft geschonden. Het zou op het moment van neerschieten op een hoogte van 6.000 meter boven Syrië hebben gevlogen.

Op videobeelden is te zien hoe het gevechtsvliegtuig in vlammen neerstort. Op Twitter zijn foto's verschenen van een parachutist die zichzelf na het neerhalen van het toestel in veiligheid brengt. Sky News wist te melden dat beide piloten uit het vliegtuig zijn gesprongen. Met behulp van Russische gevechtshelikopters werd daarna naar de twee piloten gezocht. Een van hen zou nu in handen zijn van een militie van Turkmeense Syriërs die in het grensgebied opereren. De Turkmenen zijn een aan de Turken verwante etnische groep die in de landen van de regio minderheden vormen. Zij zijn in de Syrische burgeroorlog tegenstanders van de zittende president Bashar al-Assad en van de jihadisten.

Iets na het middaguur meldde ANP dat een andere rebellengroep, de Tiende Brigade genoemd, in het noordwesten van Syrië via internet beelden heeft verspreid van het stoffelijk overschot van de tweede piloot.

Latakia
Het toestel kwam neer bij het dorp Yamadi, ongeveer 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. Latakia is onder meer de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die de Syrische strijdkrachten in de burgeroorlog bijstaan.

Turkije neemt contact op met de NAVO en de Verenigde Naties over het incident. Het land beklaagde zich eerder dit jaar ook al over Russische toestellen boven zijn grondgebied. Het ging toen om volgens de Turken niet te identificeren gevechtsvliegtuigen, vermoedelijk Syrische Migs. Iets meer dan een maand geleden schoot het Turkse leger nog een drone van Russische makelij uit de lucht. Het onbemande toestel was drie kilometer het Turkse luchtruim binnengedrongen.

De NAVO laat weten de situatie nauwgezet in de gaten te houden. ,,We staan in contact met de Turkse autoriteiten'', aldus een woordvoerder.


Talloze gevechtsvliegtuigen
Boven het noorden van Syrië vliegen behalve Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen, ook vliegtuigen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat die door Washington wordt geleid.

Nederland is bij de coalitie aangesloten, maar voert geen aanvallen op doelen in Syrië uit.