Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Rechtbank Kenia: gedwongen medisch onderzoek homomannen mag niet

Een rechtbank in Kenia heeft bepaald dat gedwongen anale examens van mannen die worden verdacht van homoseksuele contacten in strijd zijn met de wet. Homoseksualiteit is strafbaar in Kenia.

Een eerdere gerechtelijke uitspraak die deze onderzoeken wel goedkeurde, wordt hiermee verworpen. Volgens de rechtbank in de kuststad Mombassa zijn de onderzoeken in strijd met de grondwet en schenden ze de mensenrechten.

Activisten die strijden voor LHBT-rechten zijn blij met de uitspraak. Zij schaarden de gedwongen onderzoeken, die moesten bewijzen of mannen homoseksuele contacten hadden gehad, onder marteling. Volgens Human Rights Watch is Kenia één van tenminste acht landen ter wereld waar sinds 2010 gedwongen anale onderzoeken worden uitgevoerd. Ook in onder meer Egypte, Kameroen, Oeganda en Zambia zou dit gebeuren.

Homoseksuelen kunnen in Kenia tot wel veertien jaar gevangenisstraf krijgen.

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.