Rechter: Belgische coronamaatregelen zijn ‘illegaal’, regering gaat in hoger beroep
UpdateDe juridische basis van de Belgische coronamaatregelen klopt niet. Dat moet binnen 30 dagen ‘gerepareerd’ worden op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging met een maximum van 200.000 euro. Dat heeft de Brusselse rechter in kort geding vandaag beslist. De regering gaat in hoger beroep tegen het vonnis.
De Belgische coronamaatregelen zijn gebaseerd op drie wetten, waaronder de Wet op de Civiele veiligheid uit 2007. Die wet kwam er na een gasramp in de provincie Henegouwen en maakte snel en effectief optreden bij dergelijke drama's voortaan mogelijk. De kortgedingrechter oordeelde nu dat deze wetten niet als basis kunnen dienen voor de ministeriële besluiten waarmee de regering coronamaatregelen uitvaardigt, melden Le Soir en De Standaard.
Oftewel: de coronamaatregelen zijn illegaal en moeten zo snel mogelijk het juiste juridische fundament krijgen. Het zijn weliswaar spoedmaatregelen zoals bij een ramp, waarvoor de wet uit 2007 is gemaakt, maar ze perken de vrijheid van de Belgen in. Zulke vrijheidsbeperkende maatregelen mogen niet genomen worden via ministeriële besluiten maar hebben een degelijke wettelijke basis nodig , luidt het.
Hoger beroep
De Belgische regering gaat in beroep tegen het vonnis. Dat heeft minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) in de Kamer aangekondigd. Volgens Verlinden hebben zowel de Raad van State als correctionele en burgerlijke rechtbanken in België eerder geoordeeld dat de huidige wettelijke basis voor de coronamaatregelen wel voldoet.
Ze zei ook dat het vonnis niet betekent dat de Belgen nu moeten stoppen met het naleven van de maatregelen. Er geldt in België, veel langer al dan in Nederland, onder meer een avondklok.
De Liga voor de Mensenrechten in België spande het kort geding enkele weken geleden aan omdat de coronamaatregelen volgens haar gebouwd zijn ‘op juridisch drijfzand’. De onafhankelijke Belgische stichting bestrijdt “onrechtvaardigheden en willekeurige aanslagen op de rechten van het individu of van de gemeenschap.”
Deze nieuwe lockdown is een drieledige mislukking
Op slot
België maakte vorige week bekend verder op slot te gaan, omdat het aantal ziekenhuisopnames maar ook de besmettingen met het coronavirus blijven stijgen. De niet-noodzakelijke winkels mogen alleen open op afspraak en de hele grote winkels voor maximaal vijftig mensen tegelijk.
De niet-medische contactberoepen als kappers moeten ook weer dicht voor voorlopig vier weken. Het aantal personen met wie Belgen buiten hun gezin in de buitenlucht mogen afspreken wordt weer teruggeschroefd van tien naar vier personen. Een aantal coronamaatregelen blijft, zoals de avondklok. Ook niet-noodzakelijke reizen vanuit België blijven tot 19 april verboden.
Er is volgens premier Alexander De Croo gekozen voor een ‘korte pijnperiode, een paaspauze‘ in de hoop het virus terug te dringen.
Kritiek
De Mouvement Réformateur (MR), een verbond van centrum-rechtse politieke partijen in België, is al langer kritisch op het Overlegcomité, de Belgische variant op het OMT.
,,Deze nieuwe #lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller”, twitterde voorzitter Georges-Louis Bouchez.
Avondklok in Nederland
De uitspraak van de Brusselse rechtbank doet denken aan het juridische gesteggel omtrent de avondklok in Nederland. De rechtbank in Den Haag kwam tot de conclusie dat de avondklok direct moest worden opgeheven, omdat bij de invoering van de ingrijpende maatregel geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid.
Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Het gerechtshof oordeelde - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.
De toen ruim 33.000 boetes die waren opgelegd voor het overtreden van de avondklok, bleven om die reden van kracht.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Agent maakte en deelde foto van mishandelde Tyre Nichols’
Een van de politieagenten die in Memphis Tyre Nichols aanhielden en mishandelden, heeft met zeker vijf mensen een foto gedeeld van de zwaar toegetakelde zwarte Amerikaan terwijl die geboeid tegen een politieauto zat. Onder de ontvangers waren twee andere agenten en een burgermedewerker van het politiekorps, schrijft The New York Times op basis van politiedocumenten. Nichols (29) overleed drie dagen na zijn aanhouding. -
PREMIUM
Zij gaan met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in
De nieuwe Tweede Kamer wordt vanmiddag om 13.00 uur geïnstalleerd. Voor drie parlementariërs is het extra bijzonder: zij stonden eigenlijk op een onverkiesbare plek maar werden met voorkeursstemmen alsnog verkozen. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM63
Kritiek op rijkste man ter wereld: ‘Hij zou ons pensioenstelsel kunnen redden’, zeggen Fransen
De Franse ondernemer Bernard Arnault is de rijkste man ter wereld. Zijn bedrijf boekt recordwinsten, maar veel Fransen uiten hun kritiek. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
VIDEO
Omtzigt woedend: ‘Het had in verkenning niet over mij mogen gaan’
Pieter Omtzigt is verbolgen dat zijn naam lijkt te zijn genoemd tijdens de verkenning voor een nieuw kabinet. ,,Het had nooit over mij mogen gaan.” -
Oorlog, armoede en aardbeving: in het noordwesten van Syrië stapelen de rampen zich op
De aardbeving die maandag het zuiden van Turkije en het noorden Syrië trof, zorgt voor een nieuwe humanitaire ramp in de deels door rebellen bezette noordwesthoek van Syrië. Precies in het gebied waar al zoveel ellende is als gevolg van oorlog en vluchtelingen kwam deze ramp extra hard binnen.