Rechter: Belgische coronamaatregelen zijn ‘illegaal’, regering gaat in hoger beroep
UpdateDe juridische basis van de Belgische coronamaatregelen klopt niet. Dat moet binnen 30 dagen ‘gerepareerd’ worden op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging met een maximum van 200.000 euro. Dat heeft de Brusselse rechter in kort geding vandaag beslist. De regering gaat in hoger beroep tegen het vonnis.
Delen per e-mail
De Belgische coronamaatregelen zijn gebaseerd op drie wetten, waaronder de Wet op de Civiele veiligheid uit 2007. Die wet kwam er na een gasramp in de provincie Henegouwen en maakte snel en effectief optreden bij dergelijke drama's voortaan mogelijk. De kortgedingrechter oordeelde nu dat deze wetten niet als basis kunnen dienen voor de ministeriële besluiten waarmee de regering coronamaatregelen uitvaardigt, melden Le Soir en De Standaard.
Oftewel: de coronamaatregelen zijn illegaal en moeten zo snel mogelijk het juiste juridische fundament krijgen. Het zijn weliswaar spoedmaatregelen zoals bij een ramp, waarvoor de wet uit 2007 is gemaakt, maar ze perken de vrijheid van de Belgen in. Zulke vrijheidsbeperkende maatregelen mogen niet genomen worden via ministeriële besluiten maar hebben een degelijke wettelijke basis nodig , luidt het.
Hoger beroep
De Belgische regering gaat in beroep tegen het vonnis. Dat heeft minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) in de Kamer aangekondigd. Volgens Verlinden hebben zowel de Raad van State als correctionele en burgerlijke rechtbanken in België eerder geoordeeld dat de huidige wettelijke basis voor de coronamaatregelen wel voldoet.
Ze zei ook dat het vonnis niet betekent dat de Belgen nu moeten stoppen met het naleven van de maatregelen. Er geldt in België, veel langer al dan in Nederland, onder meer een avondklok.
De Liga voor de Mensenrechten in België spande het kort geding enkele weken geleden aan omdat de coronamaatregelen volgens haar gebouwd zijn ‘op juridisch drijfzand’. De onafhankelijke Belgische stichting bestrijdt “onrechtvaardigheden en willekeurige aanslagen op de rechten van het individu of van de gemeenschap.”
Deze nieuwe lockdown is een drieledige mislukking
Op slot
België maakte vorige week bekend verder op slot te gaan, omdat het aantal ziekenhuisopnames maar ook de besmettingen met het coronavirus blijven stijgen. De niet-noodzakelijke winkels mogen alleen open op afspraak en de hele grote winkels voor maximaal vijftig mensen tegelijk.
De niet-medische contactberoepen als kappers moeten ook weer dicht voor voorlopig vier weken. Het aantal personen met wie Belgen buiten hun gezin in de buitenlucht mogen afspreken wordt weer teruggeschroefd van tien naar vier personen. Een aantal coronamaatregelen blijft, zoals de avondklok. Ook niet-noodzakelijke reizen vanuit België blijven tot 19 april verboden.
Er is volgens premier Alexander De Croo gekozen voor een ‘korte pijnperiode, een paaspauze‘ in de hoop het virus terug te dringen.
Kritiek
De Mouvement Réformateur (MR), een verbond van centrum-rechtse politieke partijen in België, is al langer kritisch op het Overlegcomité, de Belgische variant op het OMT.
,,Deze nieuwe #lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller”, twitterde voorzitter Georges-Louis Bouchez.
Avondklok in Nederland
De uitspraak van de Brusselse rechtbank doet denken aan het juridische gesteggel omtrent de avondklok in Nederland. De rechtbank in Den Haag kwam tot de conclusie dat de avondklok direct moest worden opgeheven, omdat bij de invoering van de ingrijpende maatregel geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid.
Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Het gerechtshof oordeelde - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.
De toen ruim 33.000 boetes die waren opgelegd voor het overtreden van de avondklok, bleven om die reden van kracht.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Prins Harry teruggekeerd in Verenigd Koninkrijk’
Prins Harry is volgens The Sun terug in het Verenigd Koninkrijk voor de uitvaart van zijn grootvader prins Philip. De zoon van prins Charles arriveerde zondagmiddag zonder zijn vrouw Meghan op het vliegveld Heathrow, zegt een ooggetuige tegen de tabloidkrant. -
‘Georganiseerde misdaad doodde Griekse journalist, onderzocht corruptie bij politie’
De moord op een Griekse misdaadjournalist, vrijdag in Athene, houdt mogelijk verband met de georganiseerde misdaad. Dat heeft de onderminister voor criminaliteitsbestrijding gezegd in een interview met de publieke omroep ERT. Collega's van het slachtoffer vermoeden een verband met een corruptieaffaire waarover Giorgos Karaivaz (52) berichtte op zijn blog. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
VIDEO
Omtzigt woedend: ‘Het had in verkenning niet over mij mogen gaan’
Pieter Omtzigt is verbolgen dat zijn naam lijkt te zijn genoemd tijdens de verkenning voor een nieuw kabinet. ,,Het had nooit over mij mogen gaan.” -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’
-
PREMIUM
Zij gaan met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in
De nieuwe Tweede Kamer wordt vanmiddag om 13.00 uur geïnstalleerd. Voor drie parlementariërs is het extra bijzonder: zij stonden eigenlijk op een onverkiesbare plek maar werden met voorkeursstemmen alsnog verkozen. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven.