Rechter: Belgische coronamaatregelen zijn ‘illegaal’, regering gaat in hoger beroep
UpdateDe juridische basis van de Belgische coronamaatregelen klopt niet. Dat moet binnen 30 dagen ‘gerepareerd’ worden op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging met een maximum van 200.000 euro. Dat heeft de Brusselse rechter in kort geding vandaag beslist. De regering gaat in hoger beroep tegen het vonnis.
Delen per e-mail
De Belgische coronamaatregelen zijn gebaseerd op drie wetten, waaronder de Wet op de Civiele veiligheid uit 2007. Die wet kwam er na een gasramp in de provincie Henegouwen en maakte snel en effectief optreden bij dergelijke drama's voortaan mogelijk. De kortgedingrechter oordeelde nu dat deze wetten niet als basis kunnen dienen voor de ministeriële besluiten waarmee de regering coronamaatregelen uitvaardigt, melden Le Soir en De Standaard.
Oftewel: de coronamaatregelen zijn illegaal en moeten zo snel mogelijk het juiste juridische fundament krijgen. Het zijn weliswaar spoedmaatregelen zoals bij een ramp, waarvoor de wet uit 2007 is gemaakt, maar ze perken de vrijheid van de Belgen in. Zulke vrijheidsbeperkende maatregelen mogen niet genomen worden via ministeriële besluiten maar hebben een degelijke wettelijke basis nodig , luidt het.
Hoger beroep
De Belgische regering gaat in beroep tegen het vonnis. Dat heeft minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) in de Kamer aangekondigd. Volgens Verlinden hebben zowel de Raad van State als correctionele en burgerlijke rechtbanken in België eerder geoordeeld dat de huidige wettelijke basis voor de coronamaatregelen wel voldoet.
Ze zei ook dat het vonnis niet betekent dat de Belgen nu moeten stoppen met het naleven van de maatregelen. Er geldt in België, veel langer al dan in Nederland, onder meer een avondklok.
De Liga voor de Mensenrechten in België spande het kort geding enkele weken geleden aan omdat de coronamaatregelen volgens haar gebouwd zijn ‘op juridisch drijfzand’. De onafhankelijke Belgische stichting bestrijdt “onrechtvaardigheden en willekeurige aanslagen op de rechten van het individu of van de gemeenschap.”
Deze nieuwe lockdown is een drieledige mislukking
Op slot
België maakte vorige week bekend verder op slot te gaan, omdat het aantal ziekenhuisopnames maar ook de besmettingen met het coronavirus blijven stijgen. De niet-noodzakelijke winkels mogen alleen open op afspraak en de hele grote winkels voor maximaal vijftig mensen tegelijk.
De niet-medische contactberoepen als kappers moeten ook weer dicht voor voorlopig vier weken. Het aantal personen met wie Belgen buiten hun gezin in de buitenlucht mogen afspreken wordt weer teruggeschroefd van tien naar vier personen. Een aantal coronamaatregelen blijft, zoals de avondklok. Ook niet-noodzakelijke reizen vanuit België blijven tot 19 april verboden.
Er is volgens premier Alexander De Croo gekozen voor een ‘korte pijnperiode, een paaspauze‘ in de hoop het virus terug te dringen.
Kritiek
De Mouvement Réformateur (MR), een verbond van centrum-rechtse politieke partijen in België, is al langer kritisch op het Overlegcomité, de Belgische variant op het OMT.
,,Deze nieuwe #lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller”, twitterde voorzitter Georges-Louis Bouchez.
Avondklok in Nederland
De uitspraak van de Brusselse rechtbank doet denken aan het juridische gesteggel omtrent de avondklok in Nederland. De rechtbank in Den Haag kwam tot de conclusie dat de avondklok direct moest worden opgeheven, omdat bij de invoering van de ingrijpende maatregel geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid.
Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Het gerechtshof oordeelde - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.
De toen ruim 33.000 boetes die waren opgelegd voor het overtreden van de avondklok, bleven om die reden van kracht.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat Britse variant coronavirus toch niet dodelijker is
De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook de klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder ook is aangetoond, besmettelijker dan eerdere verschijningsvormen van het virus. -
PREMIUM
Zij gaan met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in
De nieuwe Tweede Kamer wordt vanmiddag om 13.00 uur geïnstalleerd. Voor drie parlementariërs is het extra bijzonder: zij stonden eigenlijk op een onverkiesbare plek maar werden met voorkeursstemmen alsnog verkozen. -
Nieuw Turks automerk wil Tesla van de troon stoten
Het Turkse automerk Togg wil Tesla van de troon te stoten. Wapens in de strijd zijn een samenwerking met grote, succesvolle Turkse bedrijven, miljardeninvesteringen én de steun van president Erdogan. Hij heeft de eerste auto, een elektrische SUV, al besteld.
-
VIDEO
Omtzigt woedend: ‘Het had in verkenning niet over mij mogen gaan’
Pieter Omtzigt is verbolgen dat zijn naam lijkt te zijn genoemd tijdens de verkenning voor een nieuw kabinet. ,,Het had nooit over mij mogen gaan.” -
Europa intensiveert strijd tegen mensenhandel
Europa gaat veel harder optreden tegen grootschalige georganiseerde misdaad en mensenhandel. Die boekt nu het jaloersmakende inkomstencijfer van 139 miljard euro per jaar of 1 procent van het Europese BNP. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast.