Volledig scherm
© EPA

Rechter die Morsi veroordeelde overleeft autobom

Een rechter die in 2015 de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi veroordeelde, is vandaag aan de dood ontsnapt. Een autobom in Caïro ontplofte toen rechter Ahmed Aboul Fotouh voorbijreed. Niemand is gewond geraakt, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

De bom ontplofte in Nasr City, in het oosten van Caïro. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Fotouh maakte deel uit van een panel van drie rechters dat in april 2015 oud-president Morsi tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeelde. De rechtbank achtte hem schuldig aan aanzetten tot geweld in verband met de dood van tien personen bij botsingen met de veiligheidstroepen in december 2012.

Morsi behoorde tot de Moslimbroederschap, waarvan veel leden na de militaire staatsgreep in 2013 zijn opgepakt en tot lange gevangenisstraffen of ter dood zijn veroordeeld.

Oud-president Morsi tijdens zijn rechtszaak
Volledig scherm
Oud-president Morsi tijdens zijn rechtszaak © REUTERS
 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.