Volledig scherm
Speciale aanklager Robert Mueller zou een deal hebben gesloten met de Nederlandse advocaat Van der Zwaan . © AP

'Rechter genadig voor Nederlandse advocaat in ruil voor Trump-deal'

Alex van der Zwaan riskeert vijf jaar gevangenis. De verwachting van Amerikaanse media is echter dat rechter Amy Bergman de Nederlandse advocaat vanmiddag veroordeelt tot een paar maanden of, nog waarschijnlijker, dat ze hem vrijspreekt. 

Hij zou er genadig van afkomen in ruil voor zijn medewerking aan het onderzoek van Robert Mueller, de speciale aanklager die het onderzoek leidt naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Van der Zwaan kwam in de problemen omdat hij eerder had gelogen in dat langlopende onderzoek. De 33-Nederlander, geboren in Brussel, getrouwd met een Russische, woonachtig in Londen maar met de Nederlandse nationaliteit, geldt als een kleine vis in ‘Russiagate'. De gefortuneerde advocaat deed onder meer zaken met Rick Gates, voormalig baas van Donald Trump verkiezingscampagne en met ‘persoon A’. De laatste is de codenaam van iemand die zou hebben gewerkt voor de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst. De Nederlander loog over zijn contacten met beiden in eerdere gesprekken met aanklager Mueller. Ook vernietigde hij e-mails en hinderde hij feitelijk het onderzoek. Daarop staat vijf jaar cel.

Maar de laatste twee zaken zullen hem waarschijnlijk niet worden aangerekend. Van der Zwaan sloot een deal met Mueller. Omdat hij zou meewerken aan het onderzoek en het in kaart brengen van de mate van Russische inmenging zal hij er genadig afkomen, zo verwachten Amerikaanse media. Van der Zwaan is niet de eerste die samenwerkt. Ook Michael Flynn, Trumps inmiddels ontslagen veiligheidsadviseur, koos eieren voor zijn geld.

Volgens ingewijden komt Van der Zwaan er ook goed vanaf omdat hij de eerste is die een vonnis zal horen in de affaire. Bovendien zou zijn Nederlandse staatsburgerschap hem helpen. Hij kan het verzoek doen een eventuele lichte straf uit te zitten in Engeland.

 1. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.
 2. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’