Volledig scherm
De actiegroep Cowboy & Indian Alliance tijdens een protest tegen de Keystone XL Pipeline in Washington (archieffoto) © EPA

Rechter steekt stokje voor aanleg omstreden oliepijpleiding

De bouw van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL moet voorlopig worden stilgelegd. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen voor het milieu, voordat het bouwproject van 8 miljard dollar eventueel verder mag gaan.

De geplande pijpleiding van 1900 kilometer van energieconcern TransCanada moet ruwe olie uit teerzandvelden van Canada vervoeren naar het zuiden van Verenigde Staten. De capaciteit is 830.000 vaten ruwe olie per dag. 

Het plan stuitte op veel verzet van milieugroeperingen en belangenorganisaties van Amerikaanse Indianen. Vorige maand was de bekende Indiaanse activiste Madonna Thunder Hawk nog in Nederland om aandacht te vragen voor de zaak. Na een gesprek met haar trok Pensioenfonds Zorg en Welzijn zijn investering van 11 miljoen euro in TransCanada terug

Olielekkages

Het project van TransCanada heeft door alle protesten al veel vertraging opgelopen. Toenmalig president Barack Obama zette in 2015 een streep door een Amerikaanse vergunning voor Keystone XL. Zijn opvolger Donald Trump draaide die beslissing vervolgens weer terug.

TransCanada was net begonnen met de aanleg van het eerste deel van de pijpleiding, in het noorden van Montana. De rechter in die staat oordeelde echter dat er nog niet genoeg bekend is over het effect van de olieprijzen op de levensvatbaarheid van het project en de uitstoot van broeikasgassen. Ook is er volgens de rechtbank geen goed noodplan voor olielekkages. 

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”