Volledig scherm
De strenge abortuswet lokte onder andere in Washington fel protest uit. © EPA

Rechter VS blokkeert wet waarbij abortus na incest of verkrachting verboden is

Een Amerikaanse federale rechter heeft de strenge abortuswet van de staat Alabama tijdelijk geblokkeerd. De wet verbiedt abortus ook in het geval van verkrachting of incest, en zou in zijn gegaan op 15 november.

Rechter Myron H. Thompson oordeelde daar vandaag anders over. De wet zal niet ingaan totdat ‘de rechtbank de zaak volledig oplost’, besliste Thompson.

Artsen in de zuidelijke, conservatieve staat Alabama riskeerden door de strenge wet een gevangenisstraf van 10 tot 99 jaar voor het uitvoeren van een abortus. De enige uitzondering voor abortus die de wet toeliet, was in het geval dat het leven van de moeder in gevaar zou zijn of de foetus doodgeboren zou worden.

De straf zal voor onbepaalde tijd in elk geval niet opgelegd kunnen worden. Volgens rechter Myron H. Thompson is de wet ‘duidelijk in strijd met het Hooggerechtshof en de grondwet’.

Sinds 1973 maakte een uitspraak van het Hooggerechtshof abortus legaal in de Verenigde Staten. Het strenge wetsontwerp werd in mei aangenomen door de gouverneur van Alabama, nadat het werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de senaat van de staat.

Volledig scherm
Protest tegen de abortuswet in Washington. © EPA

‘Overwinning voor hele land’

De ngo voor burgerlijke vrijheden ACLU en de gezondheidsvereniging voor vrouwen Planned Parenthood hadden de zaak voor de rechtbank gebracht. Op de website van ACLU sprak de ceo van Planned Parenthood Southeast van een ‘overwinning voor het hele land'.

Eerder wisten de verenigingen al andere abortuswetten te blokkeren in Georgia, Missouri, Arkansas, Kentucky, Ohio en Utah. Abortus bleef daardoor legaal in alle vijftig Amerikaanse staten. ,,Politici, luister goed: We hebben een grondwettelijk recht op abortus. Als jullie dat proberen te verbieden, zien we jullie in de rechtbank", schreven ze op Twitter.