Volledig scherm
Het werk Rabbit van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons bracht ruim 91 miljoen op. © AP

Record voor Rabbit: Stalen konijn van Jeff Koons voor dikke 80 miljoen euro geveild

Het kunstwerk Rabbit van de Amerikaanse beeldend kunstenaar Jeff Koons heeft op een veiling in New York 91,1 miljoen dollar opgeleverd, omgerekend zo'n 81 miljoen euro. Het is een recordbedrag voor een werk van een nog levende kunstenaar.

Volledig scherm
This undated photo provided by Christieâęs Images Ltd. auction house shows Jeff Koon's "Rabbit." The sculpture was sold at auction by Christie's on Wednesday, May 15, 2019, in New York for over $91 million. (Christieâęs Images Ltd. via AP) © AP

Het stalen konijn uit 1986 overtrof het bedrag dat in november werd neergeteld voor het schilderij Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) van David Hockney. Ook dat werk werd verkocht bij veilinghuis Christie's en ging voor een bedrag van 79,8 miljoen euro van de hand. Wie de nieuwe eigenaar is van het konijn is niet bekendgemaakt.

Het is sowieso een week van records in de kunsthandel. Gisteren wisselde bij veilinghuis Sotheby's een Monet voor een godsvermogen van eigenaar. Het impressionistische werk Meules, één van 25 stukken die de Franse meester schilderde van hooibergen in Giverny, bracht ruim 110 miljoen dollar  op. Met omgerekend 98 miljoen euro is de Monet het duurste impressionistische werk ooit, liet het veilinghuis weten.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.