Record voor Trump: shutdown is langste ooit

VideoDe Amerikaanse president Donald Trump kan een bijzonder record op zijn naam schrijven: de huidige ‘shutdown’ die momenteel onder zijn bewind plaatsvindt, is de langste ooit in de historie van de VS. 

De sluiting van alle niet-noodzakelijke overheidsdiensten gaat zaterdag haar 22ste dag in. Daarmee passeert deze shutdown de tot nu toe langste in de geschiedenis, rond de jaarwisseling van 1995-1996 onder toenmalig president Bill Clinton.

Trump weigerde op 21 december een voorlopige begrotingswet te tekenen, omdat daarin niet de door hem gewenste 5,7 miljard dollar voor een grensmuur voorkomt. De Democraten willen niet instemmen met dat bedrag.

Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © AFP

Krap bij kas

Circa 380.000 medewerkers van negen departementen zijn naar huis gestuurd en krijgen niet betaald. Nog eens 420.000 ambtenaren werken bij diensten die het werk niet mogen neerleggen, zoals de douane of de post. Zij moeten onbetaald doorwerken, hoewel ze dat salaris alsnog krijgen als de shutdown is beëindigd.

Russell T. Vought, adjunct-directuer van het Bureau voor Management en Budget (OMB), zegt dat de boodschap van Trump is geweest om ,,deze shutdown zo pijnloos mogelijk te maken overeenkomstig de wet. Deze shutdown mag niet als wapen tegen de Amerikaanse mensen gezien worden.” De Amerikaanse burger mag er niet onder lijden. 

Quote

Ik betwijfel of Trump's regering wil dat de shutdown eindigt.

Alice Rivlin, Begeleider OMB tijdens vorige langste shutdown onder Clinton

Alice Rivlin, die het OMB leidde gedurende de 21-dagenlange shutdown in 1995, zegt dat niets erop wijst dat de Amerikaanse regering de burger op de eerste plaats zet. ,,De strategie lijkt erop uit te zijn om de shutdown voort te laten duren en daarbij niet te kijken naar wat voor gevolgen dat heeft op medewerkers en mensen die met verlof zijn. Maar als het publiek geïrriteerd raakt, buigt de regering een beetje mee.” Een groot verschil met de vorige shutdown en nu. ,,We probeerden niet de shutdown beter te maken. We probeerden het probleem achter de shutdown op te lossen zodat het voorbij zou zijn. We wilden dat het stopte. Ik betwijfel of Trump's regering dat ook wil.”

Noodtoestand

Trump heeft gedreigd vanwege de politieke crisis de noodtoestand af te kondigen. Amerikaanse presidenten deden dat in het verleden wel eerder, maar dan na natuurrampen. Niet eerder gebruikte een president de noodmaatregel om zijn politieke zin af te dwingen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week gedreigd de overheid nog voor maanden of zelfs jaren dicht te houden. Bekijk hieronder de video: