Volledig scherm
Migranten en vluchtelingen wachtend op vervoer van vluchtelingenkamp Moria op Lesbos naar Athene, eind november. © AFP

Recordaantal migranten op Griekse eilanden

Het aantal migranten dat in en rond de opvangkampen op Griekse eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee verblijft, is de 40.000 gepasseerd. Afgelopen weekeinde stonden in totaal 40.313 mensen geregistreerd, aldus het Griekse ministerie van Burgerbescherming.

Sinds de inwerkingtreding van het vluchtelingenpact tussen de EU en Turkije zijn er nog nooit zo veel vluchtelingen geweest, meldde de Griekse omroep ERT. In april verbleven er nog slechts 14.000 migranten op de eilanden. De regering in Athene probeert de situatie te verbeteren. In de afgelopen maanden zijn meer dan 10.000 migranten naar het vasteland gebracht.

Op 1 januari zal een nieuwe wet in werking treden die het mogelijk maakt asielaanvragen sneller te behandelen. Volgens de nieuwe wet zullen alle migranten die geen asiel in Griekenland krijgen, zo snel mogelijk naar Turkije worden teruggestuurd. Daarvoor worden op de eilanden deportatiekampen opgezet.
Het vluchtelingenpact tussen de EU en Turkije bepaalt dat de EU alle vluchtelingen en migranten die illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden komen, kan terugsturen.

  1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
    CORONAVIRUS UPDATE

    Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

    Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.