Volledig scherm
© AP

Recordaantal van 1.100 dode dolfijnen aangespoeld aan de Franse kust

VIDEODit jaar spoelen er verontrustend veel dode dolfijnen aan aan de westkust van Frankrijk. Voor april begint zijn er al 1.100 slachtoffers geteld, een triest record. De intelligente zoogdieren zijn bovendien vaak gruwelijk verminkt, meestal waren hun vinnen afgesneden.

Franse zeewetenschappers zijn geschokt over de grote aantallen aangespoelde dode dolfijnen aan de Atlantische kust en de brutaliteit van de verminkingen. ,,Dit hebben we nog nooit gezien,” zegt Willy Daubin van het onderzoekscentrum Observatoire Pelagis. ,,In drie maanden tijd hebben we het record van vorig jaar verbroken. Dat aantal was al het absolute record in 40 jaar tijd.”

De dader is waarschijnlijk de industriële visserij. ,,90 procent van deze dolfijnen is het slachtoffer van bijvangst,” aldus Baudin. ,,Ze worden per ongeluk gevangen in industriële visnetten.” En de gruwelijke verminkingen? Volgens activisten komt dat omdat vissers de stikkende dolfijnen uit hun netten kappen en snijden, om hun materiaal te redden. Waarom het nu zoveel dieren zijn, is niet duidelijk. ,,Welke schepen en wat voor visgerei zitten er achter al deze sterfgevallen?” vraagt Baudin zich hardop af.

Macron

De Franse overheid is eveneens gealarmeerd. Milieuminister François de Rugy snelde vorige week naar havenstad La Rochelle, waar meerdere dolfijnen aanspoelden. De minister staat onder druk om het aantal slachtoffers door menselijke activiteit terug te dringen, zeker in het licht van de milieuvriendelijke houding van de Franse president Emmanuel Macron en diens bekende en graag geciteerde slogan ‘Make the Planet Great Again’. 

,,De overheid moet verantwoordelijkheid nemen en handelen, zeker Macron, die zegt dat hij de natuur wil beschermen”, vat Lamya Essemlali van Sea Shepherd France het samen in een reactie aan The Associated Press. De Rugy plant nu nader onderzoek naar het plaatsen van geluidszenders aan netten. Deze akoestische apparaatjes zenden voor dolfijnen onaangename geluidssignalen uit, zodat zij wegzwemmen.

Dierenrechtengroep Sea Shepherd vindt de maatregelen onvoldoende en noemt de akoestische technologie ,,niet nuttig”. Volgens Sea Shepherd activeren verschillende vissers in de regio de apparatuur niet, omdat ze vrezen dat die tegelijk waardevolle vis zal wegjagen. Bovendien vindt de organisatie dat geen oplossing op lange termijn, aangezien gebruik op grote schaal de oceanen verandert in een lawaaierige, gekmakende - onleefbare - plek voor alle zeedieren. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP