Volledig scherm
Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, tijdens een speech in San Jose, Californië. Er dreigt een hoge boete voor het bedrijf vanwege het schenden van privacyregels. © AP

‘Recordboete dreigt voor Facebook’

De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan Facebook een recordboete op te leggen voor het schenden van privacyregels. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van gesprekken met ingewijden rond de zaak.

De Federal Trade Commission (FTC) zou volgens de krant van plan zijn een boete op te leggen aan Facebook, die veel hoger is dan de straf van 22,5 miljoen dollar (nu zo'n 18,3 miljoen euro) voor Google in 2012. Dat is tot dusver het hoogste boetebedrag van de toezichthouder voor het schenden van privacyregels. Volgens de bronnen van de krant zijn er de afgelopen tijd gesprekken geweest binnen de FTC over de boete voor Facebook.

Vorig jaar kwam Facebook in opspraak door het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. In maart 2018 kwam naar buiten dat Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van 87 miljoen gebruikers van Facebook. Die persoonlijke gegevens zouden zijn gebruikt voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Facebook beloofde beterschap nadat het schandaal rond Cambridge Analytica naar buiten kwam. Maar de privacy-instellingen blijven gevoelig voor lekken en fraude. Vorige maand nog moest het bedrijf toegeven dat de foto’s van zo’n 7 miljoen gebruikers voor meer mensen zichtbaar waren dan de bedoeling was.