Volledig scherm
© REUTERS

Recordhoe­veel­heid sneeuw verwacht in de Alpen

De zomer mag dan voor de deur liggen, in de Alpen sneeuwt het gewoon boven de 2000 meter. Onder invloed van een lagedrukgebied boven Duitsland wordt er op dit moment zeer vochtige lucht tegen de noordkant van de Alpen gestuwd. Dat zorgt voor de ontwikkeling van intense regen en sneeuwbuien met hoeveelheden tot meer dan 100 liter water per vierkante meter.

Dat klinkt leuk voor wintersportfans die de ski's nog niet op zolder hebben liggen, maar al dat water in combinatie met de smeltende sneeuw kan ook zorgen voor modderstromen.

Sinds begin dit jaar ligt er in veel berggebieden aan de noordkant van de Alpen een recordhoeveelheid sneeuw. Meestal begint het sneeuwdek vanaf maart-april snel af te nemen, maar tijdens de koudere periode begin mei werden de Alpen dit jaar opnieuw bedolven onder een dikke laag poedersneeuw. Daarom besloten sommige skigebieden afgelopen weekend hun pistes opnieuw te openen.

Op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, werd afgelopen week zelfs bijna zes meter sneeuw gemeten; de grootste hoeveelheid sinds het begin van de metingen. ,,Belangrijke bergpassen moesten hun opening met 1-3 weken uitstellen vanwege de enorme aanwezige sneeuwmuren”, zo meldt het Belgische weerbureau NoodweerBenelux aan Het Laatste Nieuws.

Wil je weten waar je nog kan skiën? Check dan hier de sneeuwhoogtes. 

Bewolkt

In Nederland is het ondertussen miezerig weer. Het is vaak bewolkt en de komende uren kan het lokaal even miezeren bij 12 of 13 graden. Langs de oostgrens is meer regen mogelijk. Vanmiddag breekt in Zeeland mogelijk de zon even door, de temperatuur loopt dan uiteen van 13 graden op de Wadden tot 17 langs de oostgrens. 

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en is het sterk nevelig bij minima van 10 graden. Morgen komt in de loop van de dag de zon geregeld tevoorschijn. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt 14 tot 18 graden, meldt Weerplaza.

Op de Zugspitze ligt momenteel bijna 6 meter sneeuw en komende dagen wordt hier nog een meter sneeuw verwacht.
Volledig scherm
Op de Zugspitze ligt momenteel bijna 6 meter sneeuw en komende dagen wordt hier nog een meter sneeuw verwacht. © Wetteronline
Vandaag en morgen kunnen de neerslaghoeveelheden aan de noordkant van de Alpen oplopen tot boven 100 mm.
Volledig scherm
Vandaag en morgen kunnen de neerslaghoeveelheden aan de noordkant van de Alpen oplopen tot boven 100 mm. © WXCharts
Het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier was dit jaar moeilijker dan normaal omwille van de enorme sneeuwhoeveelheden.
Volledig scherm
Het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier was dit jaar moeilijker dan normaal omwille van de enorme sneeuwhoeveelheden. © @Savoie
  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.