Volledig scherm
De lachende bemanning van de Qantas Dreamliner voor aanvang van de directe vlucht van Londen naar Sydney. © EPA

Recordvlucht: non-stop van Londen naar Sydney in 19 uur en 19 minuten

Vliegtuigmaatschappij Qantas voltooide vrijdag een extreem lange vlucht van 19 uur en 19 minuten. Het toestel, een Boeing 787 Dreamliner, vloog in een keer van Londen naar Sydney.

Volledig scherm
Aankomst van de recordvlucht in Australië. © EPA

Het zou de langste commerciële vlucht ooit zijn, meldt CNN. Ook de afstand die in een keer werd afgelegd, 17.800 kilometer, is een record. Toen Qantas in 1947 met vluchten tussen Londen en Syney begon, duurde de reis vijf dagen en moest er zes keer worden gestopt. 

De testvlucht was onderdeel van Project Sunrise. Qantas wil vanaf 2022 rechtstreekse vluchten aanbieden van Sydney naar Londen en New York. Enkele weken geleden werd de directe testvlucht van Sydney naar New York al afgelegd. Dat was een record, maar werd vandaag alweer verbroken.

Twee zonsopgangen

Onder de passagiers die gisterenochtend aan boord gingen van het Qantas-toestel waren werknemers van de maatschappij en een handjevol journalisten. De vijftig inzittenden, onder wie de vier piloten, zagen twee verschillende zonsopgangen en werden nauwlettend in de gaten gehouden.

Zij werden uitgerust met onder andere monitoren die allerlei gegevens kunnen meten. Zo werden slaappatronen, bewegingen en de voedselconsumptie bijgehouden. Ook de piloten waren voorzien van dat soort apparatuur. Vanaf 2022 wil Qantas beide routes commercieel gaan inzetten.

In Sydney werd het toestel door veel belangstellenden onthaald: 

Volledig scherm
De passagiers werden gemonitord, om de effecten van een extreem lange vlucht in kaart te brengen. © REUTERS
Volledig scherm
Ook voor de inwendige mens werd gezorgd tijdens de 19 uur en 19 minuten durende recordvlucht. © REUTERS
  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.