'Red witte dolfijnen van Chinese dolfinaria'

VideoEen internationale groep wetenschappers luidt de noodklok over in gevangenschap levende orka's en beloega's (witte dolfijnen) in het verre oosten van Rusland. Ze roepen de Russische president Poetin op de dieren hun vrijheid terug te geven.

Volledig scherm
© IMMP

De walvissen zijn gevangen in de Zee van Ochotsk en naar de Srednaja-baai, bij de stad Nachodka, gebracht, waar ze vastzitten in bassins. Ze zijn bedoeld voor illegale verkoop aan China. Daar moeten ze in onderwatershows en oceaniums optreden. De dieren, die eind vorig jaar werden ontdekt, zijn miljoenen waard. Het zou gaan om negentig orka's en twaalf beloega's, aldus Russisch persbureau Interfax.

,,De walvissen verkeren in een slechte toestand en die wordt alleen maar beroerder'', schrijven de zoologen in hun brief aan het Russische staatshoofd. ,,Het is noodzakelijk in actie te komen.''

Hopeloos

Volledig scherm
© IMMP

Er moeten, vindt het collectief, plannen worden gemaakt voor de terugkeer van de orka's en dolfijnen naar hun leefgebied. De wetenschappers komen uit de Verenigde Staten, Italië, Canada, Groot-Brittannië, Luxemburg, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Australië, Duitsland en Zuid-Afrika.

Biologen en dierenartsen hebben foto's van de orka's met tussenpozen van 42 dagen vergeleken. De gezondheid en het welzijn van de walvissen verslechtert snel. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. ,,Ze beseffen dat ze vastzitten en dat hun situatie hopeloos is'', vertelde een zoöloog op televisie.

Op basis van de foto's en eigen onderzoek stellen de experts vast dat enkele orka's en beloega's (ook wel butskop of tuimelaar genoemd) zijn verdwenen. Mogelijk zijn ze dood. Het argument van de handelaren dat ze mogelijk zijn weggezwommen, vinden ze ongeloofwaardig. ,,Daarvoor zijn de dieren te jong en te zwak.''

Wetenschap

Volledig scherm
© AFP

Orka's, beloega's en dolfijnen mogen in Rusland worden gevangen voor de wetenschap en onderwijs (bijvoorbeeld in dolfinaria). De experts dringen er bij Poetin op aan het vangen van orka's en dolfijnen te verbieden.

,,Zoals dit incident duidelijk laat zien, ervaren orka's en beloega-walvissen ernstige stress in gevangenschap en lopen ze een groot risico te sterven. Vangst kan de wilde populatie negatief beïnvloeden, met alle gevolgen voor de rijke Russische natuur'', waarschuwen de wetenschappers.

Deze maand protesteerde een internationaal gezelschap van vijftig acteurs, muzikanten, schrijvers en hoogwaardigheidsbekleders uit verschillende landen bij Poetin over de vangst. De brief werd ondertekend door onder anderen koningin Rania Al-Abdullah van Jordanië en actrice Pamela Anderson.

De Russische regering heeft gezegd dat de walvissen moeten worden vrijgelaten, maar heeft nog geen concrete stappen genomen.