Volledig scherm
© REUTERS

Reddingswerkers Nepal graven koortsachtig door

Reddingswerkers in Nepal blijven in een race tegen de klok in de puinhopen van wat eens huizen waren, doorgraven naar mogelijke overlevenden van de aardbeving van gisteren. Het dodental van het natuurgeweld is inmiddels gestegen tot boven de 2500, en blijft zonder twijfel doorgroeien. Bergdorpen zijn totaal verwoest.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© ap
Quote

Het zal moeilijk zijn voor de mensen in Nepal om alles op te bouwen, maar ik weet zeker dat ze het kunnen

Unicef-directeur Karin Hulshof

Het armlastige Aziatische land is niet opgewassen tegen dergelijke rampen, de gezondheidszorg is volstrekt ontoereikend om de stroom gewonden op te vangen en te behandelen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt het aantal gewonden inmiddels rond de 6000.

Het land wordt keer op keer opgeschrikt door naschokken, wat de reddingswerkzaamheden ernstig bemoeilijkt. Ziekenhuizen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben patiënten vandaag naar buiten verplaatst. Ze zijn ondergebracht in provisorische tenten gemaakt van ziekenhuislakens, of liggen op stretchers in de open lucht.

Artsen van het centrale ziekenhuis in de hoofdstad zeggen dat ze minstens duizend extra bedden nodig hebben. Kinderen met meerdere verwondingen liggen op de stoffige vloeren, veel patiënten worden vroegtijdig ontslagen. Honderden gewonden met gebroken en bloedige ledematen liggen voor het ziekenhuis onder zeilen terwijl familie drinkwater en voedsel voor ze probeert te regelen.

Buiten
Veel Nepalezen durven hun huis niet meer in uit vrees voor nieuwe schokken en brengen de nacht buiten door. Zij krijgen naar verwachting te maken met hevige regenbuien want de weersvoorspellingen zijn slecht. Een VN-woordvoerster sprak vanavond haar vrees uit voor het uitbreken van ziekten, omdat de riolering en waterafvoersystemen ook beschadigd zijn.

De stroom hulpgoederen uit het buitenland komt inmiddels op gang. De Europese Unie heeft in eerste aanleg 3 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan het getroffen land.

Miljoen kinderen
Ongeveer 940.000 kinderen dringend hulp nodig. Dat stelt VN-kinderorganisatie Unicef, die ter plaatse hulp biedt. ,,Meer dan dertig uur na de aardbeving begint duidelijk te worden hoe groot de impact is voor de mensen en de kinderen in Nepal. Zo veel levens verloren, zoveel huizen beschadigd", zegt de Nederlandse Karin Hulshof, directeur van Unicef in Zuid-Azië. ,,Ik zag mensen elkaar helpen, sommige zelfs zingend, en nergens onlusten. Het zal moeilijk zijn voor de mensen in Nepal om alles op te bouwen, maar ik weet zeker dat ze het kunnen."

Het Rode Kruis is inmiddels met zo'n 300 vrijwilligers aan de slag gegaan om de overheid te ondersteunen bij zoek- en reddingsacties.

Er worden hulpgoederen uitgedeeld, waaronder 1200 tentzeilen. De hulpgoederen kunnen meer dan 50.000 gezinnen helpen. Ook worden zes internationale noodhulpteams gemobiliseerd om onder meer een mobiel ziekenhuis, twee gezondheidszorgcentra en een grootschalig distributiecentrum op te zetten.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© EPA

Nederlanders
 Er verblijven op dit moment zo'n 350 Nederlanders in Nepal. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen opmaken uit informatie van reisbureaus en familieleden. Met zo'n honderd mensen is tot nu toe geen contact geweest. Dat laat het ministerie zondag weten.
,,Van zo'n honderd mensen weten we nu nog niet of ze ongedeerd zijn'', zei een woordvoerster zondagavond. ,,We werken er hard aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. We hebben geen ambassade in Nepal.''
Het ministerie heeft nog geen berichten gekregen over Nederlandse slachtoffers van de aardbeving. Zondagavond is een team met Nederlandse experts naar Nepal vertrokken.

Alarmcentrale
De alarmcentrale SOS International heeft vandaag meer verzoeken gekregen van Nederlanders die Nepal na de aardbeving willen verlaten. De organisatie liet vanavond weten voor 43 mensen een terugvlucht te hebben geregeld. ,,Er hebben zich meer mensen gemeld die terug naar huis willen. We kregen eerder meldingen dat mensen het nog even wilden aankijken, maar door het groot aantal naschokken is dat toch veranderd. De situatie is onzeker en wat chaotischer geworden'', aldus de woordvoerder.

De vluchten zijn verspreid door de week geboekt. SOS International gaat er vanuit dat de mensen wel naar huis kunnen. ,,We horen wel wisselende verhalen over de luchthaven. Hij is open en dan weer dicht. Maar ik denk dat mensen wel weg kunnen.''

In de loop van de avond hadden zich 190 mensen bij de centrale gemeld.

Hulpteam

Een Nederlands hulpteam is zondagavond naar Nepal vertrokken om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land zaterdag trof. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl), bestaande uit 62 Nederlanders en acht honden, is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Het team maakt deel uit van een bredere EU-reddingsoperatie en arriveert vannacht om 04.00 uur in Nepal.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stelde een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. ,,Er speelt zich in Nepal een verschrikkelijk drama af; mensen zijn dakloos en verkeren in onzekerheid over hun geliefden. We willen graag helpen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Onze hulpverleners hebben heel veel ervaring en zijn meteen inzetbaar'', aldus Ploumen.

Teamleider Peter Bos hoopt met zijn mensen nog zoveel mogelijk inwoners van Nepal onder het puin vandaan te kunnen halen. ,,Ons belangrijkste doel is om mensen te redden. Het bijzondere aan deze aardbeving is dat er al zo'n 25 grote naschokken zijn geweest. Dat is uitzonderlijk veel. Het betekent dat de huizen steeds minder stabiel worden en dat er nog meer gevaar voor instorting is. Het is daarom zeker zinnig dat we gaan'', aldus Bos.

  1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
    UPDATE

    Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

    Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten vrijdag nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.