Volledig scherm
© EPA

Referendum nieuwe naam Macedonië ongeldig wegens te lage opkomst

UpdateHet referendum in Macedonië over de nieuwe naam van het Balkanland en over de wenselijkheid van toetreding tot de NAVO en de Europese Unie is ongeldig. Van de 1,8 miljoen kiesgerechtigden nam slechts 37 procent deel aan de stemming, aldus de staatsverkiezingscommissie zondagavond. Voor de geldigheid van het referendum moest meer dan de helft van de kiezers deelnemen.

De pro-Westerse premier Zoran Zaev bestempelde de volksraadpleging, die alleen raadgevend is, desondanks toch als succesvol. Van de mensen die stemden was ruim 90 procent voor. ,,De ja-stem is groter dan enige overwinning van welke partij ook in Macedonië's jongste geschiedenis", zei Zaev in Skopje. ,,Nu is het tijd voor parlementariërs om de wens van het volk te volgen en het proces naar EU en NAVO-integratie te versnellen."

Het referendum is niet bindend, maar alleen adviserend. De Macedoniërs mochten zich uitspreken over de nieuwe naam van het land: Noord-Macedonië. Die naam was de regering in juni overeengekomen met buurland Griekenland. Griekenland heeft zelf een regio met de naam Macedonië en stelt al meer dan een kwart eeuw naamsverandering als voorwaarde voor toetreding van het buurland tot de militaire alliantie en de EU.

Toch stemming in parlement

Zaev kondigde aan een stemming in het parlement over de naamswijziging toch te zullen doorzetten. Twee derde van de 120 parlementariërs moeten dan hun goedkeuring geven. Tot nu toe hebben slechts 69 volksvertegenwoordigers voor het verdrag gestemd. De oppositie wijst de nieuwe staatsnaam ten strengste van de hand, omdat zij van mening is dat de nationale identiteit van Macedonië hiermee is opgegeven. De oppositiepartijen hadden hun aanhang ook opgeroepen het referendum te boycotten.

Als de oppositie weigert in te stemmen, zullen er in december vervroegde parlementsverkiezingen plaatsvinden, zei Zaev. ,,Ik zal dit land blijven leiden en Macedonië zal lid worden van de NAVO en de EU", aldus de premier.

Volledig scherm
De premier van Macedonië, Zoran Zaev © AP