Volledig scherm
De Rawsley-familie laat de kinderen opgroeien zonder regels © Channel 4

Regels? Dit gezin vindt het onzin!

Nooit naar school, zelf weten wat je eet en spelen met gevaarlijke voorwerpen: de zeven kinderen van Gemma en Lewis Rawnsley uit het Engelse Hebden Bridge krijgen geen regels opgelegd. ,,Ik wil dat mijn kinderen in een interessant en leuk gezin opgroeien'', aldus moeder Gemma.

Quote

Er zijn geen grenzen en de kinderen doen wat ze willen

Gemma en Lewis Rawnsley, 'wilde' ouders

Poll

'Geen regels voor de kids', wat vind jij daarvan?

  • Inspirerend, misschien werkt het! (14%)
  • Absolute onzin, regels zorgen voor regelmaat (86%)
24919 stemmen

Skye (13), Finlay (12), Phoenix (9), Pearl (8), Hunter (5), Zephyr (3) en Woolf (1,5) mogen doen waar ze maar zin in hebben. Het enige dat hun moeder Gemma (35) vraagt is om niet te liegen en elkaar geen pijn te doen. Wanneer ze gaan slapen en of ze willen leren, is bijvoorbeeld volledig hun eigen beslissing.

De vijfjarige Hunter zwaait vaak met een pikhouweel in het rond en speelt graag met wasbenzine en andere chemicaliën. ,,Zo leert hij nog iets bij over wetenschap'', vindt Gemma. ,,Ik wil dat mijn kinderen in een interessant en leuk gezin opgroeien, gevuld met de liefde die ik als kind nooit heb gekregen.'' 

Maar opgroeien in een gezin zonder regels heeft zo zijn gevolgen. Geen enkel kind uit het gezin Rawnsley gaat naar school. Hun ouders hebben hen leren lezen en schrijven en elk jaar krijgen ze een onderwijsinspecteur over de vloer. ,,We improviseren gewoon wat'', vertelt Gemma aan de Britse krant The Mirror.  Toch is het vaak net een normaal gezin: ,,Als het goed weer is, spelen we buiten. Als het regent, dan doen we leuke dingen binnen.'' Alleen met een groot verschil. Gemma: ,,Er zijn geen grenzen en de kinderen doen wat ze willen.”

Xbox

De 9-jarige Phoenix weigerde te leren lezen, maar ging toch overstag omdat hij met zijn vriendjes wilde communiceren op de Xbox. Geen enkel kind volgt vaststaande schoollessen, laat staan dat ze aan examens of toetsen meedoen. Dat ze achter raken op hun leeftijdsgenoten, kan Gemma niks schelen: ,,Examens zijn gewoon geheugentests, dat heeft niks te maken met intelligentie'', zegt ze laconiek.

Werkt het? Gemma zegt van wel. Zo krijgt ze veel complimenten over de goede manieren van haar kinderen. ,,Op het eerste gezicht ziet ons gezin er wat wild uit, maar onze manier van opvoeden werkt wel.''

Het gezin van Gemma en Lewis Rawnsley verschijnt donderdag in de documentairereeks ‘Feral Families’ (Wilde Families) op Channel 4. 

Volledig scherm
De kinderen krijgen geen grenzen opgelegd. Via een deur naar buiten? Door het achterraam is veel leuker. © Channel 4