'Regering-Trump bespreekt nieuwe kernproef'
De regering-Trump heeft overlegd over het uitvoeren van een nieuwe kernproef. Dat schrijft The Washington Post zaterdag. De krant beroept zich op informatie van een hoge overheidsofficial en twee van diens ex-collega's met kennis van zaken over deze bespreking.
Delen per e-mail
Het zou voor het eerst sinds 1992 zijn dat de Verenigde Staten een atoombom tot ontploffing brengen. Dat zou mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de relatie met andere nucleaire mogendheden. Het druist in tegen het moratorium dat is ingesteld tegen deze tests en dat al decennia van kracht is. Noord-Korea houdt zich er voor zover bekend als enige niet aan.
De kwestie kwam ter sprake tijdens een bijeenkomst op 15 mei waarbij hoge functionarissen van de belangrijkste nationale veiligheidsdiensten aanwezig waren. Ze spraken onder meer over beschuldigingen van overheidsfunctionarissen dat Rusland en China kernproeven zouden uitvoeren. Beide landen ontkennen dat en openbaar beschikbaar bewijs ontbreekt.
Een hoge ambtenaar, die anoniem wil blijven, zei dat een demonstratie van een “snelle test” nuttig kan zijn voor de onderhandelingen met Moskou en Peking. Washington wil een deal sluiten met beide andere kernmachten over regulering van het bommenarsenaal.
Andere maatregelen
De bijeenkomst werd niet afgesloten met een overeenkomst om een test uit te voeren, maar een hoge administratief medewerker zei dat het voorstel onderdeel uit blijft maken van de gesprekken. Een andere persoon die bekend is met de bijeenkomst, zei echter dat uiteindelijk werd besloten andere maatregelen te nemen als reactie op dreigementen van Rusland en China en om een hervatting van de kernwapentests te voorkomen.
De Nationale Veiligheidsraad van de VS weigerde commentaar te geven.
Destabiliserende gevolgen
De Verenigde Staten hebben sinds september 1992 geen nucleaire testen meer uitgevoerd en voorstanders van nucleaire ontwapening waarschuwden dat dit nu destabiliserende gevolgen zou kunnen hebben.
De VS blijven het enige land dat in oorlogstijd een kernwapen heeft ingezet, maar sinds 1945 hebben ten minste acht landen gezamenlijk ongeveer 2.000 kernproeven uitgevoerd. Meer dan 1.000 daarvan zijn door de Verenigde Staten uitgevoerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vechthaan met mes verwondt eigenaar dodelijk in kruis
Een haan die in India gebruikt werd voor hanengevechten, heeft zijn eigenaar bij zo’n gevecht dodelijk verwond. Het dier was uitgerust met een mes en verwondde de man aan zijn kruis toen die probeerde te voorkomen dat de haan ontsnapte. -
Video
‘Gecontroleerde’ ontploffing Duitse WOII-bom gaat mis: gesprongen ramen en scheuren in metselwerk
Een aantal gebouwen in de Britse stad Exeter, in het zuidwesten van Engeland, is beschadigd geraakt nadat het leger een ontdekte Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog ‘gecontroleerd’ liet ontploffen. Ondanks diverse maatregelen, zoals het aanbrengen van 400 ton zand in aarden wallen, bleek de ontploffing te heftig. Brokstukken werden tot wel 250 meter van de plek teruggevonden. -
Golfer verdrinkt in vijver bij zoeken bal
In Florida is gisteren een bejaarde golfer op ongelukkige wijze om het leven gekomen. Hermilo Jasmines (74) verdronk in een vijver op de golfbaan bij het zoeken naar zijn bal. Dat meldt de lokale politie. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
video/update
Dodelijkste dag in Myanmar sinds staatsgreep
Veiligheidstroepen hebben op meerdere plaatsen in Myanmar het vuur geopend op demonstrerende burgers. Er vielen volgens lokale bronnen zeker elf doden. Het gaat voor zover bekend om de dodelijkste dag sinds het begin van de massaprotesten tegen de militaire staatsgreep. -
5
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUM
San Marino is het wachten zat en vaccineert met Russisch Spoetnik-vaccin
Het ministaatje San Marino is het wachten op de EU en buurland Italië zat en heeft besloten het Russische vaccin Spoetnik V in te kopen.