Volledig scherm
Toeristen dragen gezichtsmaskers terwijl ze door Bangkok lopen. © AP

Reisadvies Thailand aangepast: ernstige smog bedreigt gezondheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Thailand aangepast. In het noorden en noordoosten van het land is de lucht sterk vervuild door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond. Een dikke laag smog zorgt voor gezondheidsrisico’s.

De luchtkwaliteit in steden als Khon Kaen, Mae Hon Song, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan en Lampang is erg slecht. ,,Het is nu ernstiger dan gewoonlijk”, stelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat contact heeft met Nederlanders ter plaatsen. ,,Chang Mai staat nu bovenaan de ranglijst met meest vervuilde steden van IQAir AirVisual, een luchtkwaliteitsindex.”

Thaise boeren verbranden elk jaar hun land om ruimte te maken voor nieuwe gewassen. ,,Normaal gesproken verdwijnt de vervuilde lucht na een week of twee, maar dit keer is het hardnekkig”, zegt het hoofd van de medische tak van de universiteit van Chiang Mai, dat de lessen heeft geannuleerd.

De smog is erger dit jaar vanwege droogte en meer illegale branden. Vooral de toeristische trekpleister Chang Mai is bijzonder kwetsbaar, omdat deze wordt omringd door bergen die de vervuiling opvangen.

Duidelijke waarschuwing

Volledig scherm
Een vliegtuig vliegt over de met smog bedekte stad in de noordelijke Thaise provincie Chiang Mai. © AFP

Regionale luchthavens kunnen door het slechte zicht worden gesloten. Beweging buitenshuis wordt afgeraden, ramen moeten gesloten blijven en wie de straat op gaat, doet er goed aan een mondkapje op te zetten. ,,Dit betekent niet per se dat het wordt afgeraden om naar Thailand op vakantie te gaan, maar het is wel echt een duidelijke waarschuwing”, aldus het Nederlandse ministerie, dat vakantiegangers die in Thailand zijn of er eerdaags naartoe gaan adviseert om contact te houden met hun reisorganisatie.

Het niet opvolgen van de voorzorgsmaatregelen kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Er zitten fijne deeltjes in de lucht die klein genoeg zijn om diep in de longen te worden gezogen en in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dat kan zorgen voor ademhalingsproblemen en na verloop van tijd het risico op hart- en vaatziekten en de kans op kanker verhogen.

De Thaise regering heeft al bijna twee miljoen mondkapjes uitgedeeld aan inwoners van het gebied. Onweersbuien die binnen enkele dagen worden verwacht zullen de situatie verbeteren.

Volledig scherm
Smog Thailand aangepast reisadvies © Ministerie van Buitenlandse Zaken