Volledig scherm
Gezondheidswerkers in Liberia. © afp

Reizigers worden in België gescreend op ebola

Reizigers uit landen die zijn getroffen door ebola worden vanaf maandag gescreend bij aankomst in België. Dat maakte de Belgische ebolacoördinator Erika Vlieghe vandaag bekend.

Volledig scherm
Belgische ebolacoördinator Erik Vlieghe. © belga

Voordat passagiers uit Guinee, Sierra Leone en Liberia voet op Belgische bodem zetten zullen ze gescreend worden op koortsverschijnselen. Bij twijfel zal nogmaals de temperatuur gemeten worden en moet de reiziger vragen beantwoorden. Ook wordt de reiziger dan onderzocht door een arts. In overleg met een gezondheidsinspecteur beslist deze om de passagier eventueel over te brengen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. 

Het gaat om ongeveer duizend passagiers per week. Brussels Airlines vliegt als een van de laatste vliegtuigmaatschappijen nog op de regio. Vlieghe gaf toe dat de kans dat er iemand met ebola wordt aangetroffen zeer klein is. De vakbonden van het luchthavenpersoneel hadden aangedrongen op de screening van reizigers uit risicogebieden. 'Het bleek uiteindelijk wijs om deze maatregel in te voeren', aldus Vlieghe.

Verschillende landen voeren momenteel al controles uit op passagiers uit landen waar het ebolavirus is uitgebroken. De Verenigde Staten zijn er zaterdag mee begonnen, op JFK Airport in New York. Frankrijk begon dit weekend in Parijs met het screenen van reizigers uit Guinee. Groot-Brittannië screent op twee vliegvelden.

EU-missie

Volledig scherm
Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier op de World Health Summit in Berlijn. © ap

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft de suggestie opgeworpen dat de Europese Unie een civiele missie naar West-Afrika zou kunnen sturen om de ebola-uitbraak te bestrijden. Dat zei hij vandaag tijdens een bijeenkomst van gezondheidsdeskundigen in Berlijn.

Volgens Steinmeier moet de EU sneller en effectiever te werk gaan in het gevecht tegen het virus, dat almaar sneller om zich heen grijpt. De minister stelde dat het 28 landen tellende Europese blok een eigen hulpmissie 'op zijn minst moet overwegen'. Wat zo'n missie precies zou omhelzen zei Steinmeier er niet bij, maar naar zijn idee zou het EU-landen die momenteel niet vertegenwoordigd zijn in de regio een platform moeten bieden om medisch personeel te sturen. 

Hij voegde daaraan toe dat de EU sowieso zou moeten overwegen een bestand op te zetten van medische en logistieke experts die in toekomstige crises hulp kunnen bieden.

Noodhulpteam

De Verenigde Staten zijn bezig met het opzetten van een militair noodhulpteam van gespecialiseerde artsen verpleegkundigen en trainers dat paraat kan staan in het geval van een ebola-uitbraak in de VS. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vandaag gezegd. Het team zal niet in West-Afrika of elders in het buitenland worden in gezet. 

Lees alles over de uitbraak van het virus in het ebola-overzicht.