Volledig scherm
Diverse fracties accepteren niet dat Zuckerberg wegkomt met een zitting achter gesloten deuren. © AP

Rel rond komst Zuckerberg naar Brussel

UpdateDe komst van Facebookbaas Mark Zuckerberg naar het Europese Parlement heeft binnen een uur tot een fikse rel geleid. Diverse fracties accepteren niet dat Zuckerberg wegkomt met een ontvangst achter gesloten deuren door enkel de fractieleiders, terwijl hij in het Amerikaanse congres voor het oog van de camera’s moest verschijnen.

De Europese burgers hebben recht op minstens zoveel transparantie als de Amerikanen, vinden ze. Liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt is woedend en wil dat het besluit wordt teruggedraaid. Hij eist een plenaire stemming om te bereiken dat Zuckerberg, in het openbaar, voor de EP-commissie Openbare vrijheden verschijnt. Daar zitten de specialisten die alles van privacywetgeving weten.

Diverse Parlementsleden uiten zware kritiek op hun voorzitter Antonio Tajani, die persoonlijk de ontvangst achter gesloten deuren regelde en vanmiddag in een persbericht zijn vreugde uitsprak over het besluit van Zuckerberg ‘om in persoon te verschijnen voor de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen’. Dat zijn in zijn ogen dus 10 à 12 Parlementsleden in plaats van 751.

Europees Parlement on Twitter

Mark Zuckerberg, Facebook-CEO en oprichter, heeft onze uitnodiging aanvaard. Hij zal naar het Europees Parlement komen. Mijn volledige verklaring ↓ https://t.co/XjBgLWTFEr https://t.co/WYJagqCHFr

Show

,,Hij voert graag zijn eigen show op”, zegt SP’er Dennis de Jong. Ook Sophie in ’t Veld (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks) denken dat het Tajani vooral te doen is om een mooie foto van hem met de Facebook-baas. Sargentini: ,,Boven mijn bed komt die niet.”

De woordvoerder van Tajani vindt het ‘belachelijk’ te veronderstellen dat het de Parlementsvoorzitter vooral om een foto te doen is. ,,Dit is geen besluit van hem, maar van hem en de fractieleiders samen. Het Amerikaanse congres kan Zuckerberg dwingen tot een hoorzitting. Wij kunnen dat niet. Het is een groot succes dat hij komt. Hij komt bij ons, niet in de Bondsdag of een ander nationaal parlement.”   

Weinig keus

Peter van Dalen (ChristenUnie, maar tevens vicevoorzitter van de Conservatieve ECR-fractie) leerde uit navraag dat er weinig keus was. ,,Een ontvangst achter gesloten deuren was de enige manier om Zuckerberg hier te krijgen. Anders was hij niet gekomen, zo hoor ik in mijn fractie. Om diezelfde reden gaat hij niet naar het Britse Parlement, dat hem ook in een openbare zitting wilde horen.” Van Dalen vindt de situatie ‘heel vervelend’ en wil er volgende week opnieuw debat over in zijn fractie.

Tajani regelde de ontvangst in een schriftelijke procedure met volgens In ‘t Veld ‘een meerderheid van nauwelijks 51 procent’. Voor een bijeenkomst achter gesloten deuren waren de fractieleiders van de christendemocraten, conservatieven, extreemrechts en de populisten. 

Guy Verhofstadt on Twitter

I will not attend the meeting with Mr Zuckerberg if it's held behind closed doors. It must be a public hearing - why not a Facebook Live? I strongly regret that the @EPPGroup has colluded with extreme right to keep everything behind closed doors. https://t.co/uYqEDlRtyo

Niet transparant

Tegen waren de sociaaldemocraten, liberalen, Groenen en radicaal links. In ’t Veld: ,,Extreemrechts en de populisten zijn altijd vernietigend over Europa en spreken er schande van dat het niet transparant is. Nu kiezen ze zelf voor een besloten bijeenkomst in kleine kring.” Ook de christendemocraten hebben volgens haar wel wat uit te leggen. ,,Die sluiten rustig een akkoord met extreemrechts en de populisten.”

De Vlaamse Philippe Lamberts en de Duitse Ska Keller van de Groenen stellen dat er geen dubbele standaarden moeten zijn: ,,Het is goed dat Mark Zuckerberg eindelijk vragen moet beantwoorden in het Europees Parlement. Maar vanwege het diepe wantrouwen dat is veroorzaakt door het schandaal rond Cambridge Analytica moet deze bijeenkomst openbaar zijn. Er moeten geen dubbele standaarden zijn voor het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement. Het is schandelijk dat Tajani heeft samengewerkt met de conservatieven en extreemrechts om te zwichten voor de druk van Facebook om Zuckerberg een publiek optreden te besparen."

Miljardenboetes

Quote

Het is heel dom dat het Parlement deze kans om Zuckerberg te grillen laat schieten

De Duitse Jan Philipp Albrecht, als Europarlementariër gespecialiseerd in burgerrechten, gegevensbescherming en democratie, voegt toe: ,,In de toekomst kunnen Facebook en consorten boetes van in de miljarden verwachten voor het soort misbruik dat we hebben gezien in het recente dataschandaal. Dankzij de Algemene verordening gegevensbescherming wordt datamisbruik heel erg duur. Internetgiganten moeten de tijdsgeest onderkennen en van vertrouwen in databescherming en privacy hun verdienmodel maken."

De Jong: ,,Het is heel dom dat het Parlement deze kans om Zuckerberg te grillen laat schieten. Aan een gesprek achter gesloten deuren heb je niets.” Sargentini: ,,Dit slaat echt nergens op, we zijn hier echt nog niet mee klaar.”