Volledig scherm
Drie mensen raakten gewond. © Marc Baert

Rellen bij Turkse ambassade Brussel: 'Drie personen neergestoken'

Bij de Turkse ambassade in Brussel zijn vanmiddag om 16.00 uur gevechten uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Er is sprake van verschillende gewonden en een onrustige situatie, meldt de VRT. 

Volledig scherm
Verplegers behandelen een gewonde vrouw. © Marc Baert

Volgens verschillende bronnen zijn drie mensen neergestoken. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens het Koerdische persbureau Firat News Agency verkeert een van hen in kritieke toestand. De ordediensten zijn tussenbeide gekomen.

Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart voor geweldpleging. ,,Er zullen deze nacht verschillende verhoringen plaatsvinden", laat het Brusselse parket weten.

Volgens de VRT begonnen de rellen toen Erdogan-aanhangers in de buurt van de ambassade posters hadden opgehangen om 'ja' te stemmen bij het aankomende referendum, dat de macht van Erdogan moet uitbreiden. Koerdische Turken zouden hebben geprotesteerd, waarna het incident uit de hand liep.

Referendum

De rust leek rond 19.00 uur wedergekeerd, maar een uur later stonden beide groepen weer tegenover elkaar. De politie moest groepen van telkens enkele tientallen Koerden en Turken uit elkaar houden.

Of er in Nederland de komende week extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen, is nog onduidelijk. Mustafa Aslan, campagneleider van de Nederlandse tak van de AK-partij van president Erdogan, ,,We hebben erover overlegd, maar ik kan daar nog niets over zeggen.’’ 

Belgische Turken kunnen sinds deze week hun stem uitbrengen voor het bewuste referendum. Dat geldt ook voor Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. In Nederland kunnen Turken tussen 5 en 9 april naar de stembus.