Volledig scherm
De Baskische anti-oproerpolitie treedt op tijdens betogingen tegen de bijeenkomst van de extreemrechtse partij Vox in Bilbao. © AP

Rellen in Spanje rond bijeenkomst extreemrechtse partij Vox

In de noord-Spaanse stad Bilbao zijn zaterdag rellen uitgebroken rond een campagnebijeenkomst van de extreemrechtse partij Vox. Demonstranten die betoogden tegen de omstreden partij raakten slaags met de politie. Er werden vijf mensen aangehouden. Dat melden Spaanse media.

Linkse betogers probeerden de bijeenkomst van de partij, die volgens de peilingen bij de verkiezingen op 28 april vanuit het niets tussen de dertig en veertig zetels in het parlement kan halen, te voorkomen. Ze verzamelden zich voor het Palacio Euskalduna, een congres- en evenementencentrum waar zo’n zeshonderd symphatisanten van Vox bijeen waren voor een toespraak van partijleider Santiago Abascal. Ze riepen onder meer leuzen als ‘fascisten weg!’ en ‘Spanjaarden hoerenzonen!’.

De Baskische anti-oproerpolitie wierp voor het gebouw een cordon op. De demonstranten bekogelden de agenten met stenen, flessen en andere projectielen, waarna de politie charges uitvoerde met de wapenstok en rubber kogels afschoot. 

Eerder op de dag kwam het ook tot ongeregeldheden tussen anti-Vox betogers en de politie bij een partijbeenkomst van Vox in San Sebastián, de hoofstad van de autonome regio Baskenland. Het nationalistische Vox wil Spanje juist weer hercentraliseren en de bevoegdheden van autonome gebieden zoals Baskenland inperken. Daarnaast pleit de partij onder meer voor een strenger immigratiebeleid.

Volledig scherm
Een van de demonstranten wordt weggevoerd. © AP