Volledig scherm
Dit zijn Rembrandts huwelijksportretten Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Frankrijk en Nederland kopen de portretten samen © anp

Rembrandts hangen niet voor de kerst in het Rijksmuseum

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht, hangen voorlopig nog niet in het Rijksmuseum. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) hoopte dat de schilderijen van Rembrandt voor de kerst nog te zien zouden zijn, maar Het Parool meldt maandag dat dat niet haalbaar is.

De twee landen kochten Rembrandts huwelijksportretten samen, zodat ze ze dan om de beurt samen aan het publiek kunnen laten zien. De Nederlandse en Franse overheid moeten de afspraken nog vasttellen met de verkoper, vertelt een woordvoerder aan de Amsterdamse krant. Hoe ver de partijen daarmee zijn, is niet bekend. 

Eerder was er sprake van dat Nederland en het Rijksmuseum ieder een doek zouden kopen. Dit voor een totaalbedrag van 160 miljoen euro. Maar, Frankrijk bleek ook een oogje op het werk van Rembrandt te hebben.

Ergernis
In de Kamer groeide de ergernis over de soap rond de twee Rembrandts. De fractieleiders wisten niet dat Nederland en Frankrijk al sinds de zomer sámen proberen de portretten te bemachtigen.