Volledig scherm
© afp

René Veldt: Mijn kantoor in Nepal ging alle kanten op

UpdateNepal is vanochtend opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De beving heeft minstens 36 levens geëist in de stad Chautara. Dat melden regeringsfunctionarissen en politiemedewerkers. Diverse gebouwen in de provinciehoofdstad zijn ingestort en mensen werden bedolven onder het puin. Volgens voorlopige cijfers raakten meer dan 1100 mensen gewond.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
De beving had een kracht van 7.4 op de schaal van Richter © afp
Volledig scherm
René Veldt © Stichting Veldwerk

Het Noorse Rode Kruis werkt vanuit Chautara en liet via Twitter weten dat zij in haar hospitaal al verscheidene patiënten heeft ontvangen.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldt dat een zoek- en reddingsteam in Chautara op zoek is naar overlevenden. Het stadje werd na de beving enkele weken geleden een centrum voor humanitaire hulp. Tientallen hulpverleners trekken van daaruit dieper de binnenlanden in om slachtoffers bij te staan.

India
Ook in India zijn zeker zeventien mensen omgekomen. Dat melden media uit het land. Zestien van hen kwamen uit de provincie Bihar, die grenst aan Nepal. Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken sprak verder over 39 gewonden.

Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS had hij een magnitude van 7.3. Daarna volgde nog meerdere forse naschokken. Het epicentrum lag nabij de Chinese grens, in een afgelegen gebied. Dit in tegenstelling tot de aardbeving die het land ruim twee weken geleden trof.

Veilig
De Nederlandse welzijnswerker René Veldt woont en werkt al 16 jaar in Nepal voor zijn Stichting Veldwerk. Hij is geschrokken van de nieuwe beving. ,,Mijn kantoor zit op zes hoog en ging alle kanten op. Ik ben samen met anderen naar het dak gevlucht en heb daar gewacht tot de eerste beving voorbij was. Daarna heb ik snel mijn spullen gepakt en ben ik samen met andere mensen naar een open vlakte gegaan. Het is nu rustig voor zolang het duurt."

René vertelt dat hij een stuk in totaal een stuk of zes schokken heeft gevoeld, waarvan de eerste het hevigst was. ,,Dat voelt niet fijn, maar het belangrijkst is dat ik het na kan vertellen."

Hoewel het epicentrum van deze beving verder van Katmandu verwijderd lag dan die van twee weken geleden noemt René hem 'even zo scary'. 

Volledig scherm
Nepalezen op straat na de aardbeving © epa
Quote

Deze beving versterkt dat gevoel dat het nog niet voorbij is

Lex Kassenberg - Medewerker stichting Care in Nepal

Paniek
Nederlander Lex Kassenberg zit in Nepal voor stichting Care. Hij was in het gebied waar bij de vorige aardbeving het epicentrum lag, om noodhulp uit te delen. ,,Er was grote paniek. Mensen renden weg om te zorgen dat niets op hen kon vallen, of renden juist naar huis omdat familieleden thuis waren. Er gingen al geruchten dat de aardbeving op 25 april nog niet de grote was, dat die nog moet komen. Dit versterkt dat gevoel dat het nog niet voorbij is. Mensen die net weer in hun huis durfden, zullen nu misschien weer buiten gaan slapen."

Lucy Beck, een internationale medewerkster van Care die ook ter plekke is in Katmandu laat weten dat ze tijdens de beving een vergadering had op de vierde vierde verdieping van een gebouw. ,,De vloer en het gebouw begonnen zo te bewegen dat we er bijna duizelig van werden. We vluchtten naar buiten en wachten nu tot we weer naar binnen mogen. Veel personeel is naar huis gegaan om et kijken hoe het met hun gezinnen gaat."

Dicht

In Kathmandu werd de beving dinsdag wel gevoeld. Of er schade is, kon de politie nog niet zeggen, maar de internationale luchthaven werd uit voorzorg gesloten. Een woordvoerder van de Indiase ambassade zei dat sommige gebouwen in de hoofdstad ineenzakten. Na de eerdere beving werd flinke schade aangericht, ook aan gebouwen die overeind bleven staan, wat het gevaar van instorting dit keer vergroot.

De beving werd tot in het noorden van India gevoeld. In de Indiase hoofdstad New Delhi schudden gebouwen op hun grondvesten. Ook in Tibet beefde de grond, tot in de hoofdstad Lhasa werden trillingen waargenomen.

Korte tijd

Eind april werd het land ook getroffen door een aardbeving. Deze had een magnitude van 7.9. Meer dan 8000 mensen kwamen daarbij om het leven. Meer dan 17.000 mensen raakten gewond. Het is nog altijd niet bekend hoeveel slachtoffers in de afgelegen gebieden in het land zijn gevallen.

Veel plekken zijn slechts na dagenlange voettochten te bereiken. Nepal heeft 30 miljoen inwoners. Velen van hen zijn hun huis kwijt en slapen in tenten of zelfs de open lucht.

Onrustige bodem
Volgens Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza blijft de bodem na een zware aarbeving altijd een tijdje onrustig. ,,In de eerste dagen na een zware aardbeving zijn er vele naschokken, maar daarna wordt de situatie rustiger. De spanning die in de aarde zat, is dan vrij gekomen en er is een nieuw evenwicht ontstaan. Vandaag bleek dat het nieuwe evenwicht in Nepal slechts van korte duur was."

Hoofd seismologie van het KNMI Bernard Dost verbaasd het niet dat Nepal opnieuw getroffen is: ,,Je ziet vaak dat na grote bevingen een tweede beving volgt." De kans dat de aarde in Nepal in korte tijd nog een keer zo heftig zal schudden, is volgens Dost klein. ,,Het gebeurt niet vaak meer dan twee keer achter elkaar.''

Mount Everest
Het nieuwe epicentrum ligt op zo'n 68 kilometer van de bekende plaats Namche Bazar, het laatste grote dorp op weg naar het Mount Everest Basecamp. Namche Bazar telt zo'n 1600 inwoners, maar wordt tijdens de trekkingseizoenen - april/mei en oktober/november - bevolkt door massa's toeristen.

Namche ligt op zo'n 3500 hoogte en is een ideale plaats voor trekkers om een of twee dagen te acclimatiseren, voordat ze doorlopen richting Mount Everest Basecamp (5300 meter) of de meren van Gokyo (4700-5000 meter), waar het uitzicht op de top van de hoogste berg ter wereld het mooist is.