Volledig scherm
Een politiecamera buiten op straat bij Trump Tower in New York. © afp

Republikein McCain vraagt Trump om afluisterbewijs

De Republikeinse senator John McCain eist van president Donald Trump bewijzen voor de beschuldiging dat zijn voorganger Barack Obama hem tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne liet afluisteren. Als Trump niet met bewijs komt, moet hij zijn verwijten intrekken, zei McCain zondag in een interview met CNN.

Vorige week twitterde Trump dat Obama hem in de laatste weken van de presidentscampagne liet afluisteren in zijn kantoor annex woning, Trump Tower in New York. McCain ziet geen reden om aan te nemen dat de beschuldigingen waar zijn. 'Maar ik denk ook dat de president dit in een minuut kan opklaren. Het enige wat hij moet doen is de telefoon pakken, de directeuren van de CIA en de nationale veiligheidsdienst bellen en vragen wat er gebeurd is', aldus de partijgenoot van Trump.

Ook de inlichtingencommissie binnen het Congres heeft Trump om bewijzen gevraagd. Op vier maart beschuldigde Trump zijn voorganger Obama er in een reeks tweets van zijn kantoor in New York te hebben afgeluisterd tijdens de verkiezingscampagne: 'Verschrikkelijk! Net ontdekt dat Obama mijn telefoon heeft afgetapt in de Trump Tower vlak voor de overwinning. Niks gevonden. Dit is McCarthyisme!' Het is onduidelijk waar Trump die informatie vandaan heeft, en er is geen bewijs geleverd.

'President Trump moet de Amerikaanse bevolking, niet enkel de inlichtingendiensten, bewijzen voorleggen dat zijn voorganger schuldig was aan het breken van de wet. Want als president Obama de wet overtrad, dan hebben we een serieus probleem', zei McCain.     

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.