Volledig scherm
Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Amerikaanse Senaat. © AP

Republikeinse leider Senaat: Russische inmenging schuld Obama

Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Amerikaanse Senaat, heeft oud-president Barack Obama de schuld gegeven voor Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Hij deed dat in een toespraak tot de Senaat.

Volgens McConnell heeft de regering van Obama in 2016 verzaakt de inmenging aan te pakken. Obama en toenmalig vice-president Joe Biden zeggen op hun beurt dat het juist McConnell was die destijds initiatieven om de Russen tegen te houden frustreerde.

McConnell ligt in de Verenigde Staten onder vuur omdat hij weigert wetsvoorstellen en begrotingen voor het verbeteren van de beveiliging van de verkiezingen in de Senaat te behandelen. Hij is van mening dat die taak bij de staten ligt en niet bij de federale overheid. Die opinie wordt slechts door weinigen gedeeld.

De leider van de Senaat haalde ook uit naar de Democraten: ,,Leugens om de verkiezingswetgeving die we hebben doorgevoerd in diskrediet te brengen. De wetten die we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd zijn afdoende om onze verkiezingen te beschermen’’, aldus McConnell.

McConnell weigert sinds het aantreden van Obama, maar ook onder president Trump, bijna stelselmatig gevoelige wetgeving die door beide partijen is opgesteld, in stemming te brengen. Omdat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben, staat het McConnell vrij om te bepalen welk wetsvoorstel wel of niet aan bod komt in deze kamer van het Congres.

In het rapport van de onderzoekscommissie en uit de mondelinge verhoren vorige week van Robert Mueller blijkt dat Rusland in 2016 stelselmatig de verkiezingen heeft gemanipuleerd. Daarnaast zijn er volgens Mueller bewijzen dat de Russen nu al bezig zijn om dat in 2020 ook te doen.

Volledig scherm
Barack Obama in zijn tijd als president van de Verenigde Staten in het Witte Huis. © AP