Volledig scherm
Senator Lindsey Graham © AFP

Republikeinse senator adviseert Trump shutdown op te schorten

De Republikeinse senator Lindsey Graham, die goede banden heeft met president Trump, heeft zondag bij de president gepleit voor een tijdelijke heropening van de federale overheid. Een onderbreking van de ‘shutdown’ zou benut kunnen worden om tot overeenstemming te komen met de Democraten over de financiering van de door Trump gewenste grensmuur bij Mexico.

Ook de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft bij Trump aangedrongen om de impasse te doorbreken. De Democraten willen niet verder praten zolang de overheidsdiensten dicht blijven. Trump weigerde op 21 december een voorlopige begrotingswet te tekenen, omdat daarin niet de door hem gewenste 5,7 miljard dollar voor een grensmuur is opgenomen. Het gevolg was dat de overheid deels op slot ging. 

Eerst een deal

Graham drong via een telefonisch onderhoud bij Trump aan op een schorsing van een aantal weken, maar hij kreeg nul op het rekest. Trump wil eerst een deal. ,,Volgens Trump gaan de Democraten zelfs niet aan zijn eisen van een muur toegeven als de shutdown wordt opgeheven, dus wat moet hij dan? Toegeven? Hij gaat niet toegeven’’, aldus Graham. De senator denkt dat de shutdown daarom nog wel weken, zo niet maanden kan duren.

Circa 380.000 medewerkers van negen departementen zijn naar huis gestuurd en krijgen niet betaald. Nog eens 420.000 ambtenaren werken bij diensten die het werk niet mogen neerleggen, zoals de douane of de post.

Zondag is het de 23ste dag van de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens een onderzoek van ABC News en de Washington Post geeft een groeiend aantal Amerikanen de Republikeinen de schuld van de shutdown. 53 procent van de ondervraagden houdt de Republikeinen verantwoordelijk, 29 procent zegt dat de schuld bij de Democraten ligt.