Volledig scherm
Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, postte eerde al foto's van klimmers die een lange mast meezeulden op de Mont Blanc. © RV

Respectloze toeristen domineren Mont Blanc, burgemeester is het zat

Bergbeklimmers die gidsen te lijf gaan of een vlag meezeulen die ze willen neerpoten op de Mont Blanc. Het zijn slechts twee voorbeelden van het 'dwaze' gedrag van toeristen. Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, is het zat. ,,Is de top van respectloosheid bereikt?", schrijft hij op Twitter.

Elke zomer beklimmen zo'n 400 avonturiers de Mont Blanc, maar volgens de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains gedragen veel klimmers zich als 'dwazen'. In zijn tweet geeft hij een overzicht van incidenten die deze zomer plaatsvonden. 

Zo kreeg een gids tijdens een beklimming een vuistslag van een klimmer. De man was kwaad geworden, omdat de gids hen er niet doorliet tijdens een afdaling. Een andere gids werd beledigd nadat hij een klimmer erop wees dat hij een werktuig moest opbergen. Een derde gids werd zelfs door boze klimmers geduwd. Naast beledigingen en vechtpartijen, houden klimmers zich volgens de burgemeester niet aan de regels. Enkele klimmers kampeerden op een schuilplaats voor noodsituaties, wat verboden is.

,,Wie kan het onverdedigbare nog verdedigen, wie kan nog laten geloven dat we dit moeten aanvaarden onder het principe van vrijheid? In 2019 moet de Mont Blanc zijn verloren waardigheid weer terugkrijgen!", schrijft Peillex op Twitter.

Eerder deze week postte Peillex nog foto's van een ander voorval op de Mont Blanc. Enkele Letse bergbeklimmers namen tijdens hun beklimming een tien meter lange mast mee. Die wilden ze neerpoten bovenop de Mont Blanc. 

De Goûter-route op de Mont Blanc is erg in trek bij klimmers. De burgemeester schrijft in zijn tweet dat begin augustus dagelijks zo'n tachtig mensen de Goûter-route volgden. De route heeft een maximale capaciteit van 120. Door vallende rotsblokken op die route werd klimmers toen aangeraden een andere route te nemen, maar volgens Peillex werden die waarschuwingen niet gevolgd. 

Peillex vindt dat er dringend iets moet veranderen aan het 'lakse' beleid. Hij stelt voor dat avonturiers een licentie nodig hebben om de Mont Blanc te beklimmen. Dat voorstel werd echter afgewezen door Pierre Lambert, prefect van de Haute-Savoie. ,,Op basis van de huidige wetgeving is dit onmogelijk", klinkt het.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.