Volledig scherm
Mark Esper is in afwachting van zijn officiële benoeming tot de nieuwe minister van Defensie. © AFP

Richard Spencer is derde (interim) defensieminister VS in zeven maanden tijd

Richard Spencer is tijdelijk benoemd tot minister van Defensie van de Verenigde Staten. Hij is al de derde defensieminister in zeven maanden tijd. Spencer zal de nieuwe functie bekleden tot de nominatie van Mark Esper als de nieuwe minister van het Pentagon wordt goedgekeurd door de Senaat.

De Senaat kreeg maandag rond 15 uur lokale tijd het bericht dat Esper formeel is voorgedragen door het Witte Huis als de volgende defensieminister. Totdat de Senaat die nominatie goedkeurt, mag de 55-jarige Espen de taken nog niet uitvoeren en komt Spencer tijdelijk aan het hoofd van het Pentagon. Spencer is sinds november 2017 de ‘Secretary of the Army’, de hoogste civiele ambtenaar binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Begin december stapte zijn voorganger Jim Mattis op uit protest tegen het beleid van president Donald Trump in Syrië. Eerder had de Amerikaanse president Patrick Shanahan formeel benoemd, maar die deed om privéredenen op 18 juni afstand van de post.

Espen wordt dinsdag gehoord door een commissie in de Senaat, die zich zal buigen over de nominatie voordat er gestemd wordt in de Senaat. Het is nog niet duidelijk wanneer die stemming precies zal plaatsvinden.